Održana dvadeset druga iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice

Objavljeno 20.9.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 20. rujna 2017. godine, u sklopu Zbirke inozemne Croatice, održana je dvadeset druga iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice.

Gost tribine bio je književnik, urednik, nakladnik i prevoditelj Nikola Đuretić, a tribinu je vodila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Na tribini je Nikola Đuretić govorio o šezdesetim i početku sedamdesetih godina kada je Zagreb bio mjesto sklono umjetnosti, što se nakon Hrvatskoga proljeća sasvim promijenilo. Tada je bio urednik Prologa, a u Zagrebu su, prema njegovim riječima, gostovali kazališni ansambli iz svijeta. Ubrzo nakon sloma Hrvatskoga proljeća počele su se u Hrvatskoj događati mračne stvari, više nije bilo toliko mjesta za umjetnost i umjetnike, a tada mu je i ponuđen posao na BBC-ju. Prihvatio je posao i otišao živjeti u London.

Tijekom boravka u progonstvu, u kojem je proveo više od dva desetljeća, jedan je od utemeljitelja londonskoga ogranka Matice hrvatske te glavni pokretač BBC-jevih emisija na hrvatskome jeziku. Član je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

Nakon završetka rata vratio se u Hrvatsku, gdje je nastavio raditi kao pisac, prevoditelj i nakladnik. Autor je više od dvadeset pet knjiga te nakladnik više od stotinu knjiga. Za njih je dobio više književnih nagrada i priznanja – Marko Marulić, Ksaver Šandor Gjalski, Vladimir Devidé, Duhovno hrašće, Dubravko Horvatić, Visoka žuta žita te nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Više pojedinosti o autoru.