Održana druga iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“

Objavljeno 30.11.2018.

Kao dio programa Europskoga tjedna smanjenja otpada (The European Week for Waste Reduction – EWWR) u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 28. studenoga 2018. godine održana je druga iz ciklusa OdrŽive tribine Let’s Go Green!. Tema tribine bila je Zdravstvena ekologija i postupanje s otpadom u životnom i radnom okolišu, a organizirana je u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku te u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Na početku Tribine nazočne je pozdravila Ana Rubić, predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, koja je istodobno i djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a moderirali su je dr. sc. Dragica Krstić, voditeljica Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Nenad Maljković, permakulturni dizajner s posebnim zanimanjem za društvene i ekonomske aspekte permakulture te međunarodni koordinator zajednice regenerativnih poduzetnika REconomy u kojoj radi na razvoju održivih lokaliziranih gospodarstava, te mr.sc. Josipa Juričev-Sudac, medicinska biokemičarka i članica Udruge Eko Zagreb.

Veliko zanimanje nazočnih izazvala su izlaganja Zdravstvena ekologija voditeljice Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Adele Krivohlavek te izlaganje Postupanje s otpadom – pogled iz perspektive analitičkog laboratorija voditeljice Laboratorija za tlo i otpad u Nastavnome zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Mirele Jukić.

U sklopu Tribine prikazan je i autorski animirani film Kompostiranje u Splitu, čiji je autor neovisni stručnjak za energetiku Ante Čikotić, dipl. ing. strojarstva.

U glazbenome dijelu programa OdrŽive tribine Let’s Go Green nastupio je kompozitor i gitarist Ivan Kapec, koji je ujedno i djelatnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Europski tjedan smanjenja otpada ove se godine obilježavao od 17. do 25. studenoga, a tema mu je bila sprječavanje nastanka opasnoga otpada. Svrha mu je potaknuti što veći broj sudionika širom Europske unije kako bi se provele mjere podizanja svijesti o smanjenju otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala. Glavna mu je tema bila sprječavanje nastanka opasnoga otpada koji predstavlja znatno veći rizik za naše zdravlje i okoliš u usporedbi s drugim vrstama otpada. Stoga je još bitnije smanjiti potrošnju proizvoda s opasnim sastojcima, kao i osigurati njegovo ispravno zbrinjavanje.