Održana devetnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice

Objavljeno 29.3.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 29. ožujka 2017. godine održana je devetnaesta iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice u sklopu Zbirke inozemne Croatice.

Gošća tribine bila je muzikologinja, glazbena kritičarka i diplomatkinja dr. sc. Zdenka Weber, a tribinu je vodila dr. sc. Željka Lovrenčić.

Na tribini se razgovaralo o glazbenoj, diplomatskoj i pedagoškoj djelatnosti dr. sc. Zdenke Weber, njezinim boravcima u Beču, Parizu i Berlinu, predavanjima koja je kao gostujući profesor držala u Poljskoj i Španjolskoj, suradnji s gradišćanskim Hrvatima, sudjelovanju u brojnim znanstvenim skupovima širom svijeta, objavljenim radovima i primljenim nagradama.

Dr. sc. Zdenka Weber potječe iz glazbene obitelji te je još u djetinjstvu izjavila kako želi studirati jezike i glazbu. Za svoj je akademski i poslovni život istaknula kako je bio zahtjevan, ali ispunjen lijepim uspomenama i zanimljivostima. Kao vrhunac svoje glazbene karijere istaknula je pet godina rada u Njemačkoj operi Berlin, dok glavnim postignućem u diplomatskoj karijeri navodi postavljanje kipa Marka Marulića u Berlinu.

Tijekom razgovora o glazbi, dr. sc. Zdenka Weber istaknula je kako joj glazba nije samo ugoda nego i intelektualni napor u koji se mora uložiti dragocjeno vrijeme kako bi se u njoj istinski uživalo.
Također, dr. sc. Zdenka Weber zalaže se i za glazbeni odgoj djece i mladih, citirajući Platona: „Što je u državi bolja glazba, bit će i bolja država.“

Više pojedinosti o autorici.