Održana deveta Noć knjige

Objavljeno 26.4.2020.

U četvrtak 23. travnja održana je deveta Noć knjige, prvi put upriličena u virtualnome svijetu. Unatoč strahu da će odaziv sudionika zbog mjera izolacije i socijalne distance biti slab, organizatori mogu biti iznimno zadovoljni činjenicom da su knjižnice, knjižare, antikvarijati, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove ustanove u kulturi, udruge i brojni kreativni pojedinci organizirali više od 500 virtualnih događanja, promičući knjigu i čitanje i u ovim osobitim vremenima.

Umjesto svečanoga otvorenja manifestacije, kojemu je ove godine domaćin trebao biti grad Rijeka, svi zainteresirani mogli su u večernjim satima pogledati emisiju Noć knjige na Trećem na Hrvatskoj radioteleviziji. Uvodnim riječima započeo ju je glumac Igor Baksa u ulozi Knjigomira, superjunaka koji je bio maskota Noći knjige 2019. U sklopu emisije predstavljeno je i najnovije istraživanje o čitanju i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj, a razgovor o položaju knjige u društvu vodili su Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te prof. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku.

Osim po tome što je u cijelosti održana u virtualnome svijetu, Noć knjige 2020. pamtit će se i po osobitom angažmanu hrvatskih književnika, koji su, uglavnom iz svojih domova, a neki i iz Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića koja im je za tu priliku otvorila vrata, odgovarali na pitanja o tome zašto je bitno čitati, što im knjiga znači u teškim vremenima, na kojim djelima trenutačno rade i sl., u kratkome serijalu videozapisa nazvanomu Knjigom protiv kaosa. Domaći pjesnici predstavili su se pjesničkom akcijom Poezija s balkona. Svi videozapisi dostupni su za pregledavanje i dijeljenje na kanalu Youtubea Noći knjige. Osobitu pozornost javnosti dobio je videouradak Pobratimstvo lica u svemiru, u kojem Goran Matović interpretira stihove Tina Ujevića uz glazbenu pratnju Matije Dedića te More, u kojem su hrvatski književnici govorili stihove Josipa Pupačića. Noć knjige virtualnim putem pozdravila je i ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

U povodu Noći knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige, u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, organizirao je nagradni natječaj Posadi priču!, u kojem su učenici trebali odgovoriti na izazov te posaditi sjeme odgovornosti, dobrote, poštovanja, nježnosti, suosjećanja, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi ili preobrazbe te opisati promjenu nastalu rastom u svojoj sredini pričom do 100 riječi. Na natječaj je pristiglo 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola. Nagrađene su priče Danici Marte Bandur u kategoriji učenika srednjih škola, Nježni član Luke Cundekovića u kategoriji učenika viših razreda osnovne škole te Negdje daleko Nike Nikšić u kategoriji nižih razreda osnovne škole.

Zaštitna maskota Noći knjige 2020. bio je patuljak Čituljak. Nakon potresa u Zagrebu ispao je iz čudesne knjige te je začuđen lutao praznim hrvatskim gradovima, susrevši spomenike umjesto njihovih stanovnika. Njegove pustolovine i povratak kući, u knjiški svijet, serijama ilustracija popratili su Josip Sršen i Sebastijan Čamagajevac.

Deveta Noć knjige održala se uz financijsku potporu Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANAMinistarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a njezini su organizatori Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komoreNacionalna i sveučilišna knjižnica u ZagrebuKnjižnice grada ZagrebaUdruga za zaštitu prava nakladnika – ZANAKnjižni blok – Inicijativa za knjiguportal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara.