Održana aktivnost građanske znanosti „Dendroteka“ u sklopu Festivala znanosti 2023. godine

Objavljeno 26.4.2023.

Organizacijom aktivnosti građanske znanosti „Dendroteka“, dijela programa „Zelene knjižnice za zelenu Hrvatsku“, pridružili smo se ovogodišnjem Festivalu znanosti koji se od 24. do 29. travnja održava pod temom „Priroda i društvo“.

Aktivnost je provedena 24. travnja u Mjesecu građanske znanosti u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i učenicima VIII. i XII. gimnazije u Zagrebu.

Kroz aktivno uključivanje mladih u građansku znanost, cilj aktivnosti bio je identificirati koje su vrste stabala bile prisutne u prošlosti, a koje su prisutne danas u užem centru Zagreba te usporediti koliko se promijenila vizura stabala u gradu kroz povijest.

Kako bi došli do odgovarajućih spoznaja, učenici su prije same aktivnosti obišli i fotografirali lokacije koje se nalaze na starim razglednicama iz fonda Grafičke zbirke NSK, nakon čega su zajedno s vrhunskim stručnjacima iz područja dendrologije s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije na čelu s doc. dr. sc. Igorom Poljakom prošli kroz precizan znanstveni proces identificiranja vrsta stabala na razglednicama i novim fotografijama.

Zanimljivi su bili preliminarni rezultati istraživanja, koji ukazuju na to kako se neke vrste stabala kao što su šimpir, pačempres, javor, mahonija, tuja, tisa i platane pojavljuju i na starim razglednicama i na novim fotografijama, ali nekih egzotičnih vrsta koje se nalaze na starim razglednicama kao što su banana, agava i juka, više nema.

Rezultat aktivnosti bit će javno dostupna mrežna stranica na kojoj će se moći pogledati svi prikupljeni podatci u sklopu aktivnosti.

Ideja za aktivnost „Dendroteka“ proizašla je kao rezultat sudjelovanja NSK u međunarodnom projektu CeOS_SE.

Učenici VIII. i XII. gimnazije u Zagrebu na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u sklopu aktivnosti građanske znanosti Dendroteka

Foto: NSK