Održana 17. međunarodna izložba inovacija ARCA 2019

Objavljeno 21.10.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 17. do 19. listopada 2019. godine održana je 17. međunarodna izložba inovacija ARCA 2019 u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Izložbu je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Okupljenim sudionicima prigodno su se obratili i izaslanik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA Alireza Rastegar, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, član Uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić, vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić.

Na izložbi ARCA 2019 predstavljene su inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svagdašnjice, koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Na izložbi su se predstavili i mladi inovatori, učenici srednjih tehničkih škola i studenti hrvatskih sveučilišta. Za njih, kao i za djecu osnovnoškolskoga uzrasta, održana je radionica iz područja STEM-a.

Dana 20. listopada 2019. godine održana je i svečana dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima.

Organizacijom međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019 po uzoru na ugledne svjetske sajmove i izložbe inovacija, Udruga inovatora Hrvatske već godinama promiče hrvatske inovatore i inovacije, kao i veliku važnost inovacijskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Suorganizatori su izložbe Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora – IFIA, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Sveučilište u Zagrebu i Inovacijski centar Nikola Tesla – ICENT, pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, supokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, a partner Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO. Generalni je pokrovitelj Končar – Elektroindustrija d.d. te pokrovitelji tvrtke Tehnix, Bernarda i HS Produkt.