Održan stručni skup za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije pod nazivom „Važnost čitanja djeci od najranije dobi“

Objavljeno 31.3.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 30. ožujka 2022. godine održan je stručni skup za pedijatre Grada Zagreba i Zagrebačke županije pod nazivom Važnost čitanja djeci od najranije dobi.

To je treći susret u ciklusu informativnih susreta za pedijatre koje je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske započelo nakon predstavljanja nacionalnoga programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi pod nazivom Rođeni za čitanje.

Prvi susret za pedijatre Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske te Koprivničko-križevačke županije održan je 2. ožujka 2022.  u Varaždinu u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, a do srpnja 2022. godine održat će se informativni susreti s pedijatrima iz svih županija Republike Hrvatske.

Susret u NSK posvećen je pedijatrima Grada Zagreba i Zagrebačke županije, no i svim onim pedijatrima koji se nisu uspjeli u svojim gradovima pridružiti prethodnim edukacijama.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi radi razvoja rane pismenosti govorili su stručna suradnica programa Rođeni za čitanje prim. mr. sc. Marija Radonić, dr. med. spec. pedijatar, idejna začetnica programa, i dr. sc. Anita Peti-Stantić, redovita profesorica na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Posebni  gosti Skupa dolaze iz Italije, i to Giorgio Tamburlini, dr. med. spec. pedijatar, predsjednik Centra za zdravlje djece, i Alessandra Sila, direktorica Centra za zdravlje djece, koji su začetnici programa Natti per Leggere. O provedbi nacionalnoga programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi Rođeni za čitanje i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govorila je Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz potporu Hrvatskoga pedijatrijskog društva i Hrvatskoga društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.

Program će višegodišnjim aktivnostima na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara.

Jedan je od ciljeva programa razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakoga roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnost čitanja iz užitka, općenito na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskoga mozga u digitalnome svijetu. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske osigurat će 40 000 slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda darovati, u skladu s dobi djeteta (za šest mjeseci, godinu i pol, tri i pet godina).

Program Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Provedba programa započela je u 2021. Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske na sjednici 30. prosinca 2020. godine.

Program  se provodi kao mjera Akcijskoga plana provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine.

Vizualni identitat programa Rođeni za čitanje.