Održan stručni skup „Sistemsko knjižničarstvo 2019.: Distribuirani knjižnični informacijski sustavi i integrirane usluge“ u NSK

Objavljeno 19.12.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 17. prosinca 2019. godine u sklopu redovite godišnje otvorene konferencije Integriranoga knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja održan je stručni skup Sistemsko knjižničarstvo 2019.: Distribuirani knjižnični informacijskih sustavi i integrirane usluge.

Stručnjaci iz uglednih znanstvenih ustanova u sklopu programa ovogodišnjega skupa održali su izlaganja na temu primjene blockchain tehnologije (tehnologije ulančanih blokova) u baštinskim ustanovama, dijeljenih informacijskih usluga te različitih oblika upravljanja e-knjigom. Programom su obuhvaćena i pitanja interoperabilnosti, primjene standarda u području informacijskih sustava, razvoja i novih mogućnosti knjižničnih formata za obradu znanja, izvornih povezanih podataka, razvoja metapodatkovnih standarda i ontologija, razvoja i primjene semantičke infrastrukture, kao i ponovne uporabe baštinskih podataka.

Okupljene izlagače i sudionike stručnoga skupa Sistemsko knjižničarstvo 2019.: Distribuirani knjižnični informacijskih sustavi i integrirane usluge u uvodnome dijelu programa prigodnim su riječima pozdravile v. d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i predsjednica Programskoga i organizacijskoga odbora skupa dr. sc. Dijana Machala.

Organizator je stručnoga skupa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a skup je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Knjiga sažetaka stručnoga skupa Sistemsko knjižničarstvo 2019.: Distribuirani knjižnični informacijskih sustavi i integrirane usluge.