Održan stručni skup „Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki“ u NSK

Objavljeno 19.4.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 12. travnja 2019. godine održan je prvi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki.

Na Skupu koji je okupio više od sto izlagača i sudionika iz svih vrsta knjižnica iz Hrvatske održano je više od 25 izlaganja o utjecaju načina nabave na kvalitetu i vrijednost zbirke, vrjednovanju knjižničnih zbiraka s gledišta zbirke i korisnika, e-izvorima kao dijelu knjižničnih zbiraka, međuknjižničnoj posudbi i dostavi dokumenata te izlaganju s primjerima dobre prakse. Bitne su teme Skupa bile i značenje te viđenje razvoja školskih knjižnica kao potpore obrazovanju, vrjednovanje digitalnih zbiraka, kao i kvantitativna i kvalitativna analiza nakladničke produkcije u Republici Hrvatskoj.

Prigodnim obraćanjem sudionicima i izlagačima skupa obratili su se Ana Dadić, viša stručna savjetnica u Službi za knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, te dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Poruka je organizatora Skupa kako knjižnicu danas treba promatrati kao fizičkoga i virtualnoga pružatelja pristupa raznolikim izvorima i uslugama koji podupiru pretraživanje informacija, prikupljanje, stvaranje i njihovu nabavu. Budući da je knjižnična zbirka i u mrežnome okruženju ostala temelj poslovanja svake knjižnice, organizacijom stručnoga skupa svrha je potaknuti knjižničare svih vrsta knjižnica koji obavljaju odgovoran posao izgradnje fondova na javno promišljanje te nove načine međusobne suradnje u uvjetima smanjenoga novčanog potpomaganja.

Organizatori su stručnoga skupa Komisija za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu u sklopu Sekcije za zbirke i službe HKD-a te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.