Održan humanitarni koncert „Srcem i glazbom za djecu“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 12.12.2016.

U velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 10. prosinca 2016. godine pred brojnom publikom održan je humanitarni koncert Srcem i glazbom za djecu. Koncert je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa Zakladom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Klinikom za dječje bolesti Zagreb.

Nastupio je ugledni pijanist Joe Meixner, a gost mu je bio pjevač Miro Ungar.

Na programu su bila djela Debussyja, Rodriga, Stinga, Gershwina i Rodgersa te vokalno izvedeni poznati evergreeni, kao i nekoliko djela prigodnoga božićnoga ugođaja.

Uz brojne donatore te uzvanike, koncertu je nazočila i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske te izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Po završetku koncerta dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uručila je glazbenim gostima te prim. Nedi Striber, zamjenici v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb, grafike naše istaknute akademske grafičarke Zdenke Pozaić koja ih je za ovu prigodu darovala.

Svrha je humanitarnoga koncerta bila prikupljanje sredstava za nabavu visokosofisticiranoga pametnog kreveta za najviše zahtjeve njege te inovativnih tehnologija virtualne stvarnosti u kontroli boli za potrebe dugotrajnoga liječenja djece s teškim opeklinama. Cjelokupan prihod darovan je Odjelu za opekline i plastičnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Odjel za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb najveći je specijalizirani odjel za sveobuhvatno intenzivno i kirurško liječenje opeklina i njihovih posljedica u dječjoj dobi u Hrvatskoj. Godišnje se na njem liječi približno 300 djece s opeklinama i njihovim posljedicama. Njihovo liječenje dugotrajno je i zahtjevno, a troškovi nužni za njihov oporavak često su iznimno visoki. S obzirom na osjetljivost njihova stanja i nužnost što potpunijega oporavka za kvalitetu budućega života, čitav tim liječnika, medicinskih sestara i terapeuta trudi se pronaći nove načine kako bi im dugotrajan boravak u bolnici učinili što bezbolnijim i ugodnijim, a oporavak potpunijim.

Joe Meixner svjetski je poznat i priznat austrijski pijanist, aranžer, producent i skladatelj hrvatskoga podrijetla koji je svoju glazbenu karijeru izgrađivao u svjetskim glazbenim metropolama. Iako poznat kao jazz virtuoz, kao strastveni se pijanist nije ograničio samo na jednu vrstu glazbe nego je poput malobrojnih prešao preko tradicionalnih stilova te stvorio vlastiti jedinstveni stil. U Hrvatskoj je surađivao s Arsenom Dedićem, Radojkom Šverko, Zdenkom Kovačiček te nastupao u hrvatskim roVrsni glazbenici, pravi virtuozi, savršeno usklađeni kao ansambl, dokazali su da njihovi instrumenti raspolažu velikim dinamičkim i izražajnim mogućnostima, od mekoće i topline, do snage i prodornosti. Muzikalnost, pokretljivost i stilska čistoća, uz neobične doživljaje nekih dobro poznatih evergreena, raspoložili su brojnu publiku u atriju Muzeja za umjetnost i obrt. Velikim odazivom ona je dala potporu ne samo sjajnim glazbenicima nego i vrijednu projektu Aulos, kojim se javnost želi upoznati s Muzičkom zbirkom MUO i potrebom njezine obnove. ck-operama Grička vještica i Gubec-beg u Zagrebačkome gradskom kazalištu Komedija. Vodio je svoje ansamble i producentsku kuću specijaliziranu za jazz, blues i soul projekte. Surađivao je sa zvijezdama poput Trini Lopez, skladao za Disney Channel i Fox Channel te nastupao za Kevina Costnera, Ursulu Andress i dr. Na humanitarnoj manifestaciji Life Ball, posvećenoj borbi protiv AIDS-a, pozornicu je dijelio s Eltonom Johnom i Lisom Stansfield. Održao je koncert i u sjedištu Bečkih filharmoničara – zgradi Musikvereina. U svojim interpretacijama ujedinjuje klasičnu i romantičnu glazbu, a na njegovim se koncertima mogu čuti djela Chopina, Brahmsa, Debussyja, Rodriga ili Stinga. Zagovornik je vrhunske umjetnosti i iznimnoga raspoloženja, majstor je i čarobnjak klavijature na svim svjetskim pozornicama. Izumitelj je metode terapije glazbom – Piano medicine.

Tijekom posjeta Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 24. kolovoza 2016. godine, pijanist Joe Meixner darovao je Knjižnici svoja djela koja su postala dijelom inozemne Croatice te su trajno pohranjena u Katalogu NSK, pa tako i dostupna zainteresiranim korisnicima.

Pokrovitelji i donatori koncerta su: Adria grupa, Apin, Atlantic grupa, Eldra, Euro Unit, Flamit, Ford – Grand auto, Franck, HEP, hotel Panorama, ID Eko, Inspekting, Interpolis, Jamnica, Kraš, Panon trade, Podrum Filipec, Projektni ured Kanceljak-Marelić, Proming, Super Sport, Tim Zip, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Ured 3T, Vinarija Gregorić, Vuglec breg i Vult. Uspjeh koncerta, kao i njegova humanitarnog značaja, omogućili su i brojni mediji, među kojima treba istaknuti Radio 101, radio Yammat FM te portal X-ica.

Donacije se prikupljaju do kraja 2016. godine te se mogu uplatiti na račun Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Podatci za uplatu

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
Ulica Hrvatske bratske zajednice 4, p.p. 550
10 000 Zagreb, Hrvatska
IBAN HR0223400091110601984 (PBZ)
OIB 05239600666

Informacije i kontakt: Sandi Antonac
T. +385 1 6164 129
M. 099 310 89 62
E. zaklada@nsk.hr