Održan Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju i predstavljanje digitalne zbirke „Maestro moj“

Objavljeno 29.10.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 28. listopada 2021. godine održan je Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju. U sklopu koncerta, a u povodu desete obljetnice smrti velikog maestra, koordinatorica Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatjana Mihalić predstavila je digitalnu zbirku Maestro moj s djelima maestra Fija nastalu u sklopu projekta Digitalna zbirka maestra Dinka Fija „Maestro moj“. Dr. sc. Mihalić je, uz Marinu Stanić Palašti, autorica i urednica te zbirke, izrađene u suradnji sa stručnim suradnikom na projektu dr. sc. Joškom Ćaletom, s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Koncertu je kao izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek nazočila Nataša Jovičić.

Ovogodišnji je Fiofest postao dijelom programa Mjeseca hrvatske knjige. Riječ je o lijepoj poveznici jer je i sam maestro skladao na tekstove istaknutih hrvatskih pjesnika, a kako je ovo i Godina čitanja, koncertom imamo priliku pokazati da se pjesnici mogu i pjevati!, istaknuo je dr. sc. Ćaleta, koji je u svojem izlaganju pobliže predstavio i život i rad maestra.

Na koncertu je osam klapa izvodilo skladbe i obradbe narodnih napjeva maestra Fija, i to ženske klape Armorin, Dišpet, Figurin i Sorelo, muške klape Nostalgija, Poj i Sagena te mješovita vokalna skupina Prvi komin Snježanin.

Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju treći je Fiofest te ukupno četvrti koncert koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u čast maestru Fiju, kao svojevrstan hommage njegovu liku i djelu, koje je za hrvatsku kulturu od neizmjerne vrijednosti.

Maestro Fio preminuo je prije deset godina, 2. studenog 2011. godine, a svoju je ostavštinu povjerio na čuvanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je za života često i rado posjećivao. U sklopu Fiofesta 2021. predstavljena je stoga i digitalna zbirka Maestro moj s djelima maestra Fija. Objedinjavanjem i objavljivanjem digitalne zbirke omogućen je pristup osnovnoj, izvornoj glazbenoj građi, ali i popratnoj građi i stručnim tekstovima koji Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ostavštini pridaju kontekst – i dodanu vrijednost.

Predstavljena digitalna zbirka zaokružuje priču o značaju i dosezima Dinka Fija ne samo u skladateljskom smislu već i na području njegova utjecaja na klapski stil pjevanja, klapski zvuk, izvedbu i interpretaciju i dostupna je preko portala Digitalna glazbena građa u sklopu Digitalnih zbirki NSK (Ostavština Dinka Fija) te preko aplikacije StoryMap (Digitalna zbirka maestra Dinka Fija Maestro moj), preko koje je zbirku radi ispravnog prikaza svih sadržaja trenutačno preporučeno pregledavati korištenjem preglednika Mozilla FireFox.

Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u častu Dinku Fiju i predstavljanje digitalne zbirke Maestro moj moglo se pratiti i uživo na kanalu YouTubea Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Oba projekta posvećena velikanu hrvatske tradicijske glazbe, maestru Dinku Fiju, ostvarena su uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja. Zahvala se upućuje i Poliklinici Breyer što je testiranjem glazbenih izvođača po prigodnoj cijeni dala svoj doprinos održavanju koncerta i promidžbi dalmatinske klapske pjesme i opusa maestra Fija u vrijeme pandemije.