Održan Fiofest 2018.

Objavljeno 30.4.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 26. travnja 2018. godine pred brojnom publikom održan je drugi Fiofest – svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju. Jedanaest klapa pjesmom je odalo počast našemu istaknutom melografu, skladatelju i glazbenomu pedagogu koji je svojim predanim radom od zaborava spasio velik dio hrvatske tradicijske baštine. Na njegovu vrijednost i rad okupljene je podsjetio dr. sc. Joško Ćaleta, ugledni hrvatski etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent.

Publici su se pjesmom predstavile klape Ćakulone, Slavić, Obilanca, Poj, Figurin, Bošket, Euterpa, Petrada, Prvi komin Snježanin, Sagena i Nostalgija. Posebni gosti bili su nekadašnji članovi Dječjega zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Dinko Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine te s kojim je 1961. godine osvojio 1. nagradu na svjetskome prvenstvu dječjih zborova u Lilleu.

Koncertu su nazočili i članovi obitelji Fio, a supruga je Nada uoči koncerta organizatorima i izvođačima poslala kratku crticu zahvale i potpore: „Iz daleke osame na Korčuli, odakle je Golubica poletjela nošena pjesmom, šumom mora i borovih grana, nikad zaboravljena, šaljem organizatorima i pjevačima od srca veliku zahvalnost.“

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu brine se o vrijednome dijelu ostavštine Dinka Fija, koji joj je Maestro povjerio u naslijeđe. Organiziranjem Fiofesta Knjižnica želi pokazati zahvalnost i odati počast ovomu velikanu hrvatske glazbe, koji je i sâm bio čest i rado viđen gost u njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala. Fiofest želi prerasti u bijenalni festival dalmatinske klapske pjesme, posvećen jednomu autoru, a svojim ga je sredstvima ove godine poduprlo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te ga je uvrstilo i na popis programa u sklopu Europske godine kulturne baštine.