Održan Festival povijesti Kliofest 2019.

Objavljeno 20.5.2019.

Šesti Festival povijesti Kliofest 2019. održao se od 14. do 17. svibnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Posjetitelji ovogodišnjega Kliofesta imali su prigodu poslušati rasprave s više okruglih stolova koji su obrađivali teme, od svemirske utrke SAD-a i SSSR-a i razvoja raketne tehnologije, preko Versajske mirovne konferencije te suvremene povijesti Hrvatske, do okrugloga stola koji je obradio temu stradanja baštine u povijesti o temi nedavnoga požara u katedrali Notre-Dame.

Predstavljene su brojne knjige, među kojima Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945.Hrvati u Boki kotorskoj, Kako je nastala slovenska nacija, Smrt u Hagu: nedovršeno suđenje Slobodanu Miloševiću, Katolička crkva u Istri između otpora i potpore talijanskoj vlasti u Istri 1918. – 1943., Hrvatsko-ugarska nagodba, Kleti Turci i ilirska braća: Bosna u hrvatskom jugoslavizmu do 1878., Španjolski građanski rat i kultura sjećanja – u povodu 80 godina od završetka rata i dr.

U sklopu Festivala predstavljeni su i novi projekti u historiografiji te povijesna udruženja. Na Festivalu su sudjelovali mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva. U sklopu Festivala dodijeljene su nagrade za doprinos historiografiji.

Bitna je sastavnica Festivala bila prodajna izložba knjiga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u sklopu koje se na jednome mjestu predstavilo pedesetak nakladnika, odnosno cjelokupna hrvatska izdavačka djelatnost iz povijesnih i srodnih znanosti.

Tijekom Kliofesta postavljene su četiri izložbe, i to Gradovi u pokretu. Postosmansko nasljeđe: Ankara, Beograd, Istanbul i Sarajevo očima fotoreportera 1920-ih i 1930-ih autorice Nataše Mišković, Uspjesi Druge Republike – Gdynia autorice Magdalene Najbar-Agičić, Rogaška Slatina kao pogranični grad Trećeg Reichaautora Bojana Balkoveca i Tragom prošlosti – Hrvatska 1968. Hrvatskoga državnog arhiva.

Organizatori su Festivala Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Udruga Kliofest, a suorganizatori su Hrvatska matica iseljenikaHrvatska udruga nastavnika povijestiHrvatski državni arhivHrvatski institut za povijestHrvatsko etnološko društvoICARUS HRKnjižnica i čitaonica Bogdana OgrizovićaOdsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u ZagrebuPoljska kulturna udruga „Mikołaj Kopernik“Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.