Održan Dvanaesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-fest

Objavljeno 10.5.2023.

Dvanaesti D-fest, skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promidžbi digitalizacijskih projekata, održan je 4. i 5. svibnja 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

D-fest je i ove godine okupio stručnjake s izlaganjima o aktualnim temama te prikazima projekata digitalizacije građe u ustanovama iz područja kulture i znanosti. Uvid u aktualna pitanja teorije i prakse upravljanja digitalnom kulturnom i znanstvenom baštinom te razmjena znanja i iskustava rastuće zajednice posvećene toj temi u središtu su ciljeva skupa koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira od 2011. godine.

Na svečanome otvorenju Festivala sudionike su pozdravili izaslanica ministrice kulture i medija Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje, te glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Ovogodišnji je D-fest u uvodnome bloku izlaganja donio pregled aktivnosti projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine – nacionalnoga projekta usmjerena razvoju infrastrukture za upravljanje digitalnom kulturnom baštinom i osnaživanju ustanova u području digitalizacije građe, trajne pohrane, digitalnoga objedinjavanja i razvoja usluga. O projektu su, u sklopu uvodne panel rasprave, razgovarali predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i partnerskih ustanova kako bi upoznali kolege s dosadašnjim rezultatima projekta. Slijedio je blok izlaganja s prikazom razvojnih iskoraka u upravljanju digitalnom građom, novim uslugama, ali i promjenama u normativnome okviru područja. Dvije usporedne radionice održane u nastavku skupa bile su također posvećene projektu e-Kultura – prva je donijela informacije o procesu trajne pohrane digitalne građe te objave i dostave podataka u Europeanu, a druga se bavila izradbom virtualnih izložbi u sustavu e-Kultura. Zadnji blok izlaganja prvoga dana Festivala donio je pregled projekata u području digitalizacije glazbene i fotografske kulturne baštine.

Drugi dan D-festa započeo je blokom predavanja s dvjema aktualnim temama – razvoju umjetne inteligencije koja svoju primjenu nalazi i u područjima kulture i znanosti te građanskoj znanosti kojom se ostvaruje sudjelovanje građana u projektima i omogućuju novi načini približavanja kulture i znanosti javnosti. U ostalim izlaganjima predstavljeni su rezultati provedenih projekata digitalizacije, nove virtualne izložbe te ostali inovativni načini i alati za predstavljanje baštine u digitalnome okružju. Drugi su dan predstavljena i izlaganja na posteru koja su donijela pregled projekata i ostvarenih programa u području digitalizacije i izradbe digitalnih proizvoda i usluga brojnih baštinskih ustanova.

Vrativši se u fizičke prostore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakon prošlogodišnjih virtualnih izdanja, D-fest je i ove godine omogućio uvid u različite aspekte digitalizacije kao i upravljanja i korištenja digitalne građe te dodatno pridonio raspravi i razmjeni ideja o aktualnim zbivanjima u području digitalizacije, a osobito u edukaciji i osnaživanju sudionika u njihovu radu u području digitalizacije u baštinskim ustanovama i šire.

Podrobnije informacije o temama zastupljenim na ovogodišnjem Festivalu pronađite u Programskoj knjižnici Festivala te u predstavljanjima ovogodišnjih izlagača koje su dostupne u sklopu Programa D-festa.