Održan 15. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK

Objavljeno 18.10.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. listopada 2019. godine održan je 15. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), a 17. listopada održan je u zgradi Sveučilišnih odjela Kampusa Sveučilišta u Rijeci. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Zemlja partner ovogodišnjega Sajma bila je Ruska Federacija. Posjetitelji Sajma imali su priliku vidjeti što nude ugledna ruska sveučilišta koja imaju program na ruskome, ali i engleskome jeziku, među kojima su Moscow State Technical University, Higher School of Economics, Saint Petersburg State University, Moscow State University of Psychology and Education, Moscow Polytechnic University, The National University of Science and Technology MISIS, Tula State Pedagogical University, Moscow State University of Food Production, Financial University, Russian Academy of Music i Plekhanov Russian University of Economics.

Na 15. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovalo je više od 50 izlagača iz Hrvatske i drugih dijelova Europe, Sjeverne Amerike, Japana i drugih zemalja koji su predstavili svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima bile su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji su mogli pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što je Sajam učinilo jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u četrnaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.