Održan 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u NSK

Objavljeno 17.10.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. listopada 2018. godine održan je 14. sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), a 18. listopada održat će se u zgradi Sveučilišnih odjela Kampusa Sveučilišta u Rijeci. Podrobnije informacije o Sajmu dostupne su na portalu Stipendije.info i na stranici na Facebooku Tražim stipendiju.

Na početku održavanja Sajma održan je okrugli stol posvećen budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj. Na okruglome stolu govorili su mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj i obrazovanje,  Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Na 14. sajmu stipendija i visokog obrazovanja sudjelovalo je više od 30 izlagača iz 14 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije koji su predstavili svoje studijske programe i programe stipendiranja. Među izlagačima bile su brojne ustanove, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke, zaklade, nevladine udruge, veleposlanstva i inozemne kulturne centre.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavljene su stipendije i drugi oblici novčane potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednome mjestu posjetitelji su mogli pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, što je Sajam učinilo jedinstvenim događajem ovakve vrste u Europi.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebno u područjima novčanoga potpomaganja visokoga obrazovanja, jednakosti pristupa visokomu obrazovanju, povezivanja visokoga obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnoga značaja od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u četrnaest godina svojega postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokome obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.