Održan 1. dan sveučilišne knjige

Objavljeno 15.3.2019.

U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu – u povodu 350. obljetnice njegova utemeljenja, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak 12. ožujka 2019. godine održan je 1. dan sveučilišne knjige, manifestacija koja ističe vrijednost djela objavljenih u nizu Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis, kao što su sveučilišni udžbenici, priručnici i monografije koji su obogatili studiranje brojnih naraštaja studenata Sveučilišta u Zagrebu te njihovo približavanje široj javnosti.

Posjetitelje su svojim govorima pozdravili dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, te prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je uručio posebna priznanja pojedinim sastavnicama Sveučilišta za doprinos nakladničkoj djelatnosti.

O hrvatskome jeziku i njegovoj primjeni u akademskoj i javnoj publicistici govorio je prof. dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske, te prof. art. Joško Ševo, prodekan za nastavu i studente kazališnih studija Akademije dramske umjetnosti s ulomkom iz monodrame Govorite li hrvatski? – zapisi iz hrvatske književnosti. U umjetničkome programu sudjelovali su studenti Muzičke akademije Kvartet flauta Monochromia koji su izveli skladbe Felixa Mendelssohna i Frana Lhotke.

Bogati program manifestacije 1. dana sveučilišne knjige upotpunila je i izložba 350. godina zagrebačkog Sveučilišta u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kojom je prikazan presjek izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Zagrebu od njegova utemeljenja do današnjih dana.

Izložena je vrijedna građa pohranjena u Zbirci rukopisa i starih knjiga koja seže u početke Sveučilišta u 17. stoljeću te građa kojom se nastavlja pratiti sveučilišni razvoj u 18. i 19. stoljeću. Zastupljena je i građa udžbeničke naravi objavljena u nakladničkoj cjelini Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis od pedesetih godina 20. stoljeća do najnovijih naslova objavljenih u 2018. te početkom 2019. godine. Dio izložbenoga postava čine spomenice Sveučilišta te monografije posvećene obljetnicama pojedinih fakulteta.