Odjel pohrane i zaštite knjižnične građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na izložbi Baština oživljena u Knjižnici Vrapče

Objavljeno 18.4.2011.

Hrvatski restauratorski zavod Odjel pohrane i zaštite knjižnične građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izložbom Baština oživljena, organiziranoj u Knjižnici Vrapče od 12. travnja do 15. svibnja, predstavljaju svoju djelatnost. Na izložbi su predstavljeni radovi djelatnika ovih dviju ustanova od posebne važnosti za hrvatsku kulturnu baštinu, izvedeni na slikama te pisanoj i tiskanoj knjižnoj građi.

Odjel pohrane i zaštite knjižnične građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim će plakatima prikazati svoj način rada te postupke i tehnike kojima se koristi u restauriranju – od dijagnosticiranja oštećenja, postupaka saniranja i restauriranja te novog izgleda vrijedne knjižnične građe.

Plakati opisuju izvršene konzervatorske i restauratorske radove na vrijednim i rijetkim djelima kao što su: jubilarni broj novinskog sveska Obzor, iz 1910. (uz Hrvatsko novinarsko društvo jedini očuvani primjerak posjeduje samo Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu) ili knjiga iz 16. st.: Opera circa l’institvtione del bvono e beato vivereMarka Marulića, Opera [translata] latina, autoraFrancesca Petrarce te Rudimenta artis dialecticale, djelo Paulusa Eitzena.

Zainteresirani posjetitelji izložbe moći će se upoznati s restauratorskim radovima na grafičkom otisku s početka 20 st. – AutoportretTomislava Krizmana te brigom za očuvanje tabli crtanih romana našeg najpoznatijeg crtača, Andrije Maurovića.

Dana 5. svibnja 2011. u 18 sati, Odjel pohrane i zaštite knjižnične građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavit će se javnosti izlaganjima Konzerviranje i restauriranje umjetnina na papiru te Restauriranje i rekonstrukcija starih uvezaSuzane Njegač i Martine Pavec.