Odabrano je 17 naslova za natječaj „Best Book Design from all over the World“ i izložbu „Book Art International“

Objavljeno 23.12.2015.

Odabrano je 17 naslova za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga, koji raspisuje radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se upriličuje za trajanja Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo rekordnih 130 naslova. Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Mikica Maštrović, akademski grafičar Luka Gusić i akademski slikar i kritičar Marcel Bačić, izabrao je sljedeće knjige:

 1. Antun Babić / izbor iz donacije, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
 2. Čistoća, Jonathan Franzen, V.B.Z. d.o.o.
 3. Foto Tonka: Tajne ateliera društvene kroničarke, Galerija Klovićevi dvori, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU
 4. Fragmenti o bacanju kamena, Vanda Mikšić, MeandarMedia
 5. Ja se mraka ne bojim, Ljubica Kolarić-Dumić, ALFA DD
 6.  Jasenka Bulj : slikarstvo, fotografija, video = painting, photography, video , Mladenka Šolman, Naklada Ljevak, d.o.o.
 7. Letači iznad sadržaja, Maja Bagić Barić, Danijel Srdarev, vlastita naklada
 8. Luminari, Eleanor Catton, Naklada OceanMore
 9. Medij mlijeko, Zvonimir Mrkonjić, MeandarMedia
 10. Moja pjesma/Mein Gedicht, Frančeska Liebmann, Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Društvo hrvatskih književnika
 11. Mraz, Thomas Bernhard, MeandarMedia
 12. Na osami blizu mora, Zoran Ferić, V.B.Z. d.o.o.
 13. Pinot noir, Zvonimir Majdak, ALFA d.d.
 14. Teodozije Mali, Răzvan Rădulescu, V.B.Z. d.o.o.
 15. Trijenale hrvatskoga kiparstva 2015., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Gliptoteka
 16. Virtualità, Vlada Acquavita, Zajednica Talijana Buje – Comunità degli Italiani Buje / Istarska županija
 17. Miroslav Šutej / Mobilne serigrafije, Slavica Marković, Zvonko Maković, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zahvaljuje svima koji su poslali knjige na natječaj te čestita nakladnicima čije su knjige uvrštene u izbor.

Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove je godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora knjiga za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskoga umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 3. prosinca prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige tiskane tijekom 2015. godine na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Musem of Books and Writing, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice.