Odabrano 18 naslova za natječaj „Best Book Design from all over the World“ i izložbu „Book Art International“

Objavljeno 23.12.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga, koji raspisuje radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo rekordnih 135 naslova. Ocjenjivački sud, u čijem su sastavu bili akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, akademski grafičar Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev te viša kustosica Maja Karić, izabrao je sljedeće knjige:

1. Arhitektura i performans: grafike iz kabineta Luja  XIV. u fundusu MUO, Muzej za umjetnost i obrt
2. Automobil,  Jedna povijest, Feđa Vukić, UPI2M PLUS d.o.o., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studij dizajna
3. Autsajderski fragmenti, Institut Vlado Gotovac
4. Četiri godišnja doba, Pika Vončina, Mozaik knjiga d.o.o.
5. Everest, Drago Glamuzina, Fraktura
6. Gospodar priče, Krešimir Nemec, Školska knjiga d.d.
7. Ime ruže, Umberto Eco, Profil
8. Intervjui. Četiri desetljeća s umjetnicima hrvatske likovne scene, Elena Cvetkova, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
9. Kincl, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
10. Nostalgija: kratka povijest zaborava, Zlatko Kramarić, MeandarMedia
11. Ogledalce, Grigor Vitez, Mozaik knjiga d.o.o.
12. Poruka, Božidar Prosenjak, Alfa d.d.
13. Postamenti, Nenad Fabijanić, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UPI2M Plus d.o.o.
14. Potemkinovo selo. Antologija kraće ruske proze(post)perestrojke, Fraktura
15. Pričice i pjesmice iz daleke Afrike, Nada Mihelčić, Naklada Semafora d.o.o.
16. Pula in the Austrian epoch, Elmo Cvek, Histria Croatica c.a.s.h. Pula
17. Smokva, Goran Vojnović, Fraktura
18. Što mravi znaju o ljubavi, Dijana Merey Sarajlija, FoMa

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zahvaljuje svima koji su poslali knjige na natječaj te čestita nakladnicima čije su knjige uvrštene u izbor.

Podsjećamo, Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni i ove je godine povjerila Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizaciju izbora knjiga za natječaj Best Book Design from all over the World i izložbu Book Art International, na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 7. prosinca prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige tiskane tijekom 2016. godine na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi.

Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Musem of Books and Writing, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Iz vrlo velike ovogodišnje ponude odabrali smo po nekoliko karakterističnih ostvarenja, nastojeći predstaviti najbolja rješenja u različitim žanrovskim područjima (oprema romana, monografije, dječje knjige, pjesniče zbirke itd.). Preferirali smo, dakako, pročišćen i lapidaran izraz, usklađenost likovnih znakova i tekstualnih povoda, prikladnost tipografskih izbora i cjelovitost grafičkog rješenja (korica i impaginacije), a nismo se obazirali na izvanjske efektnosti i pretenzije reprezentativnosti nekih ponuđenih solucija.

(akademik Tonko Maroević)