Odabrane publikacije NSK dostupne u elektroničkome obliku

Objavljeno 22.8.2019.

Nakladnička djelatnost koja obuhvaća pripremu i objavljivanje publikacija u tiskanome i elektroničkome obliku kojima se predstavlja građa iz fonda Knjižnice, znanstvene i stručne teme, različite knjižničarske upute i smjernice i dr. jedna je od temeljnih djelatnosti Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Katalozi triju velikih izložaba koje je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa suradničkim ustanovama priredila tijekom zadnjih dviju godina dostupne su za pregled i istraživanje i u elektroničkome obliku. Trenutačno su na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dostupni i katalozi izložaba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča, Faust Vrančić u kontekstu europske baštine (Faust Vrančić e la sua eredità europea) i Hrvatska glagoljica/Croatian Glagolitic Script (Kroatų glagolica/Croatian Glagolitic Script).

Nakladničkom djelatnošću Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uključuje se u znanstveni i kulturni život grada Zagreba i Hrvatske, a praksom objave elektroničkih inačica odabranih publikacija Knjižnica će, uz već bogati fond digitalnih zbiraka, zainteresiranoj javnosti omogućiti uvid u vrijednu hrvatsku baštinu te projekte kojima ju nastoji predstaviti.

Svaka publikacija podrazumijeva da se s druge strane komunikacijskoga kanala nalazi zainteresirani čitatelj, a u slučaju kada je nakladnik najveća hrvatska knjižnica – njezin korisnik ili pak član knjižničarske zajednice. Imajući u vidu svoju ulogu i značaj, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu za veliki broj vlastitih publikacija kao krajnju publiku vidi cjelokupnu hrvatsku javnost, a nerijetko čitatelje traži i očekuje i izvan državnih granica. Upravo je iz toga razloga Knjižnica odnedavno svoje besplatne publikacije povezane s izložbenom i promidžbenom djelatnošću odlučila učiniti dostupnima i na svojem portalu.