„Obvezni primjerak – razvoj i uloga“ – drugi stručni skup o izgradnji, upravljanju i evaluaciji zbirki

Objavljeno 13.9.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Komisije za nabavu knjižnične građe i međuknjižničnu posudbu Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) i NSK u petak 17. rujna 2021. godine održat će se drugi stručni skup Izgradnja, upravljanje i evaluacija zbirki pod nazivom Obvezni primjerak – razvoj i uloga.

Središnja je tema ovogodišnjega skupa utvrđivanje stanja i položaja obveznoga primjerka u odnosu na primjenu Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/19, 98/19), koji je knjižnicama u sustavu obveznoga primjerka prvi put omogućio odabir građe koju prikupljaju, pojedinosti kojega su postupka uređene odredbama zasebnoga, podzakonskoga akta, Pravilnika o obveznom primjerku (NN 66/2020). Cilj je Skupa otvoriti stručnu raspravu o stanju i položaju sustava obveznoga primjerka na državnoj i županijskoj razini kao i o mogućnostima u tome kontekstu u smislu razvoja i uloge ovoga sustava u budućnosti.

Organizacijom Skupa dodatno se želi pomoći knjižničarima čiji je rad povezan s izgradnjom zbiraka na temelju sustava obveznoga primjerka, na državnoj i županijskoj razini (izgradnja nacionalne zbirke Croatica i zavičajnih zbiraka) i omogućivanje dostupnosti i korištenja građe prikupljene na temelju sustava obveznoga primjerka (posudba, međuknjižnična posudba) kao i skrenuti pozornost na smjernice za izgradnju zbiraka na navedenim razinama te na važnost uključivanja u knjižnični fond antikvarne građe.

Skup će se održati uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a sve pojedinosti o Skupu dostupne su na mrežnoj stranici Društva povezanoj s održavanjem Skupa.

Vizual najave stručnog skupa o izgradnji, upravljanju i evaluaciji zbirki pod nazivom „Obvezni primjerak – razvoj i uloga“. Čovječuljak stojeći na tipkovnici prijenosnog računala umeće knjige na policu prikazanu na zaslonu prijenosnog računala i uzima ih s iste police.