Objavljeno novo izdanje NSK „Univerzalna decimalna klasifikacija – skraćeno izdanje”

Objavljeno 5.2.2014.

U nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavljeno je licencirano skraćeno izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije.
Izdanje se temelji na najnovijem UDC MRF iz 2011. Sadrži otprilike 10 000 brojeva klasifikacijske sheme (glavne, opće i specijalne pomoćne tablice), s proširenjima: bilješkama, uputama o primjeni, uputnicama i primjerima kombiniranja prilagođenim hrvatskomu izdanju.

Tablice sadrže i abecedno predmetno kazalo s više od 17 000 pristupnica.
Kako bi se omogućila odgovarajuća primjena Tablica u indeksiranju nacionalne građe, neki dijelovi izmijenjeni su u odnosu na izvorno izdanje.
Veći dio prijevoda, uz novu redakciju, preuzet je iz srednjega izdanja iz 2005. – 2007. Nove ili izmijenjene tekstove preveli su knjižničari NSK uz stručnu pomoć vanjskih suradnika. Lektura teksta, grafičko rješenje korica i priprema za tisak napravljeni su također u NSK.
U odnosu na prethodno srednje izdanje, najveće promjene nastale su u sljedećim glavnim skupinama: religija, menadžment, turizam, socijalna skrb, zaštita okoliša, biotehnologija, veterinarska znanost, tehnička akustika, glazba i film. Uz njih, u skraćeno izdanje uključene su i nove opće pomoćne oznake – za svojstva i odnose, procese i postupke.
Izvornik na engleskome jeziku još je u pripremi za tisak, tako da je naše hrvatsko izdanje, uz nizozemsko, zasad jedino objavljeno! Dosad su Tablice prevedene ili se prevode na jedanaest jezika: arapski, bjeloruski, bugarski, češki, estonski, nizozemski, njemački, portugalski, rumunjski, španjolski i švedski.
Urednica je priručnika i autorica kazala Lidija Jurić Vukadin.
S obzirom na recentnost izdanja i optimalnu količinu brojeva (s kazalom Tablice imaju 703 str.), pretpostavlja se da će ovo skraćeno izdanje UDK naići na široku primjenu u svim vrstama naših knjižnica, bibliografskim i dokumentacijskim centrima, nakladništvu, pa i šire.

Izdanje možete kupiti u Odsjeku za odnose s javnošću Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ili naručiti preko narudžbenice. Cijena je izdanja 250 kn.