Objavljena „Bibliografija Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu“

Objavljeno 17.11.2020.

U danima u kojima se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je e-publikaciju Bibliografija Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu, čije je priređivanje potaknula deseta obljetnica utemeljenja Zbirke.

Brojeći u svom popisu više od 3000 jedinica građe, Bibliografija svjedoči o tom u kojoj je mjeri Domovinski rat zaživio kao tema u znanosti, književnosti i publicistici te ukazuje na značaj koji je kao povijesna činjenica imao za našu državu i društvo. Zahvaljujući multidisciplinarnosti kojom je obuhvaćen, nudi cjelokupnu sliku jednog vremena naše nedavne povijesti.

Podsjetimo, Zbirka knjižnične građe o Domovinskom ratu osnovana je odlukom Stručnog vijeća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 9. prosinca 2008. godine. Svečano je predstavljena 10. studenog 2009., a tijekom više od desetljeća postojanja, u želji da svoj rad i građu približi javnosti, u njezinoj su čitaonici organizirane tribine i izložbe u okviru obilježavanja datuma i obljetnica važnih za Domovinski rat.

Približavanje široj javnosti i suradnja sa srodnim institucijama su u Zbirku donijeli i neke od najvrjednijih jedinica građe putem darova. Izrazito smo zahvalni svima koji su joj u prvom desetljeću postojanja omogućili da bude značajno središte za sva znanstvena istraživanja o Domovinskom ratu te obuhvaća sjećanja, emocije i inspiracije onih koji su ta teška vremena proživjeli.

Hrvoje Špac, priređivač Bibliografije

 

Bibliografija Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu