Objavljen novi, 18. broj časopisa Glas@NSK

Objavljeno 1.8.2022.

Objavljeno je tiskano i elektroničko izdanje 18. broja časopisa Glas NSK. Svjesni činjenice da ljudi žive užurbano i da do informacija žele doći na najbrži mogući način, predstavljamo novi koncept časopisa, koji donosi kraće priloge i prijevod na engleski jezik samo njihovih sažetaka.

Godina 2021. može se smatrati prijelomnom u radu Knjižnice jer je izrađena i objavljena Strategija razvoja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do 2026., dokument u skladu s kojim će Knjižnica u sljedećem razdoblju planirati svoje redovite, razvojne i projektne aktivnosti, imajući u vidu tri glavna strateška cilja – dostupnost građe, podataka i knjižničnih usluga svim skupinama korisnika, osnaživanje kapaciteta Knjižnice i suradnju u razvoju i inovacijama.

Rubrika U fokusu donosi pregled svega bitnog što se u Knjižnici događalo tijekom prethodne godine. Osim što je bila proglašena Godinom čitanja, zasigurno je bila i godina zakonodavstva u knjižničarskoj struci. Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević izabrana je u Izvršni odbor CENL-a, a predstavljen je i put Knjižnice prema digitalizaciji poslovanja i ulaganju u razvoj računalne infrastrukture kao i u razvoj beskontaktnih usluga. Virtualne izložbe već deset godina pričaju priču o baštini, pa su zaslužile da se i njima u ovome broju posveti više pozornosti.

Brojni su biseri dio riznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U povodu desete obljetnice smrti maestra Dinka Fija, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala je koncert u njegovu čast – Fiofest 2021. i predstavila digitalnu zbirku njegove ostavštine Maestro moj.

Samostalno ili u suradnji, Knjižnica pokreće i brojne projekte kojima modernizira postojeće i razvija nove usluge. Kako bi se predstavio barem dio njih, od ovoga broja uvedena je nova rubrika pod nazivom Izdvojeni projekti. Ovaj su put svoje mjesto u njoj pronašli projekti E-praktikum obveznog primjerka, Podcast u Digitalnom laboratoriju NSK – produciranje i distribucija kulturnih i obrazovnih sadržaja te Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu tijekom 2021. godine ostvarila je i brojne suradnje s istaknutim nacionalnim i međunarodnim ustanovama iz područja kulture i znanosti, i to s Francuskim institutom u Hrvatskoj na pohrani 33 sveska Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, zatim Večernjim listom na zapaženim programima u 2021., od kojih svakako treba istaknuti organizaciju izložbe u povodu 30. obljetnice pada Vukovara Sloboda se njegovim imenom zove, kao i s Knjižnicom „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi radi očuvanja hrvatskoga jezika u Crnoj Gori kao jednoga od najznačajnijih sastavnica hrvatskoga identiteta na tome prostoru.

U novome broju može se pročitati razgovor s Darkom Čižmekom, dobitnikom Nagrade za djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2020. godinu kao i s dr. sc Ljiljanom Sabljak, dobitnicom Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2020. godinu koja se dodjeljuje fizičkoj osobi.

U sklopu rubrike o najistaknutijim imenima hrvatskoga knjižničarstva, čitamo tekst posvećen prof. dr. sc. Mirni Willer, poticateljici vrijednosti kao što su različitost, uključenost i jednakost, koja je svoju dugogodišnju i bogatu karijeru započela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kao o i dr. Velimiru Deželiću st., vizionaru i predvodniku hrvatskoga knjižničarstva prvih desetljeća 20. stoljeća.

Prethodne godine preminula je dugogodišnja djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sonja Avalon. Bila je svakako jedna od najosebujnijih osoba knjižničarskih krugova u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, o čemu se može čitati u rubrici Hommage.

Tijekom 2021. godine obilježene su brojne obljetnice, a mjesto za posebno isticanje zaslužuju 500. obljetnica tiskanja Marulićeva spjeva o hrabroj betulijskoj udovici Juditi i 40. obljetnica smrti Miroslava Krleže, središnje ličnosti hrvatskoga književnog stvaralaštva.

Uobičajeno, na kraju časopisa donosimo pregled najvažnijih događanja u prethodnome razdoblju i obavijesti o novim izdanjima Knjižnice.

Svi prijedlozi i komentari mogu se uputiti putem e-adrese glas@nsk.hr.

Pojedinosti o časopisu Glas@NSK.

Glas@NSK br. 18