Obilježite Međunarodni dan dječje knjige 2020. – digitalno

Objavljeno 1.4.2020.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana dječje knjige poziva svoje korisnike i svu zainteresiranu javnost da se upoznaju s djelima dječje književnosti dostupnima u sklopu zbirke Knjiga za djecu na portalu Digitalne zbirke NSK. Uz stare slikovnice iz fonda NSK, zbirka sadrži i digitalizirane inačice najpoznatijih djela hrvatskih pisaca dječje književnosti objavljene u sklopu Međunarodne dječje digitalne knjižnice (International Children`s Digital Library – ICDL).

Projekt uspostave prve svjetske dječje digitalne knjižnice 2002. godine pokrenula je američka Kongresna knjižnica (Library of Congress), pozvavši nacionalne knjižnice širom svijeta na suradnju u njezinoj izgradnji. Uz digitalizirane slikovnice Kako je Potjeh tražio istinu i Regoč, iz zasigurno najpoznatijega djela hrvatske dječje književnosti Ivane Brlić-Mažuranić Priče iz davnine, na portalu Međunarodne dječje digitalne knjižnice zajedno s više od 4600 digitaliziranih naslova za djecu na 59 jezika trenutačno su dostupna 34 hrvatska naslova.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se od 1967. godine 2. travnja, na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, u organizaciji Međunarodnoga vijeća za knjige za mlade (International Board on Books for Young People – IBBY), a pokrovitelj je ovogodišnjega programa obilježavanja, koji se održava na temu Glad za riječima, Republika Slovenija.

Plakat Međunarodnoga dana dječje knjige 2020. Ilustrator: Damijan Stepančič.