Obilježena 15. obljetnica suradnje NSK i glazbenoga inovatora Antuna Tonija Blažinovića

Objavljeno 5.4.2019.

U Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 4. travnja 2019. godine prigodnim druženjem obilježena je 15. obljetnica suradnje NSK sa skladateljem i izvođačem Antunom Tonijem Blažinovićem.

Okupljene je uzvanike pozdravila koordinatorica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK dr. sc. Tatjana Mihalić. Istaknula je kako je prije 15 godina upravo u Zbirci muzikalija i audiomaterijala prvi put predstavljen postupak Glazbena mjera trokuta – trianglemetre, autorski rad Antuna Tonija Blažinovića koji se temelji na glazbenoj mjeri trokuta postavljenoj na temelju dimenzija pravokutnoga trokuta.

Glazbeni inovator Antun Toni Blažinović u svojem se obraćanju prisjetio prvoga predstavljanja 2004. godine, a okupljene je još jednom upoznao sa svojim glazbenim postupkom Glazbena mjera trokuta – trianglemetre, kao i drugim postupkom Nota trajanja korijena broja, koji je publici predstavio 2005. godine.

Sva autorova glazbena promišljanja pomaci su prema geometrizaciji glazbe – glazbenih mjera i notnih zapisa – suprotstavljeno trenutačnoj institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji, čije odgovore autor pokušava pronaći u promišljanjima starogrčkih filozofa i suvremenika.

Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugoga korijena iz 2 to se, prema riječima glazbenika, dogodilo fizički – sudarom odsviranomu pomoću instrumenta kruga. Trajanje toga zvuka odredila je geometrija kao po zakonu prirode.

Na obljetničkome druženju o autorovu je radu govorio i istaknuti muzikolog i akademik Nikša Gligo, osvrnuvši se na glazbeno-istraživačke eksperimente europskih skladatelja tijekom povijesti. Istaknuo je da su Blažinovićevi projekti vrijedni daljnjega istraživanja muzikologa, glazbenika, kao i autora.

O glazbeno-istraživačkome radu Antuna Tonija Blažinovića svi zainteresirani mogu saznati u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gdje se od 2016. godine nalazi njegova ostavština, zbirka raznolike građe, koju je autor prikupljao, potkrepljujući svoje stvaralačke etape od autografa i skica do audio i videozapisa.

Više pojedinosti o autorovim projektima.