Obilježen završetak projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ i predstavljena digitalna platforma eKultura

Objavljeno 15.9.2023.

U predvorju Knjižnice 14. rujna 2023. godine obilježen je završetak višegodišnjega projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske uz predstavljanje rezultata informacijskoga sustava digitalne kulturne baštine eKultura.

Riječ je o jedinstvenome sustavu u Hrvatskoj koji okuplja hrvatsku digitalnu kulturnu baštinu, osigurava njezinu trajnu pohranu i zaštitu te koji svim građanima Republike Hrvatske kao i međunarodnoj javnosti omogućuje pristup digitaliziranoj građi naše kulturne baštine.

„Iako je projekt službeno završen, misija sigurnoga prenošenja nacionalne kulturne baštine budućim generacijama i dalje ostaje izvorom naše predanosti, koja je, upravo zahvaljujući ovom projektu, postala još snažnija“, istaknula je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pridonijeli uspostavi nove digitalne platforme eKultura.

Projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine proveden je u suradnji s partnerima, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom radiotelevizijomHrvatskim državnim arhivom i Muzejom za umjetnost i obrt.

Uz ministricu kulture i medija, okupljenim uzvanicima svečanoga obilježavanja završetka projekta obratili su se i predstavnici partnerskih ustanova, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Projekt ‘e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine’ donio je hrvatskim građanima nove mogućnosti istraživanja i otkrivanja baštine u digitalno objedinjenim zbirkama hrvatskih ustanova na zajedničkome portalu i omogućena je sigurna pohrana građe u središnjem sustavu trajne pohrane u državnome oblaku, a suradničke ustanove, zajedno s Ministarstvom kulture i medija, zajednički omogućuju promicanje hrvatskoga jezika, hrvatskih autora, naše kulture i znanosti građanima Hrvatske te međunarodnim korisnicima u Europeani“, rekla je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, posebno zahvalivši Ministarstvu kulture i medija na prilici da se ovim projektom unaprijede procesi digitalizacije i trajne pohrane građe u knjižnicama hrvatskoga knjižničnog sustava i započne nova faza u digitalizaciji poslovanja s hrvatskim nakladnicima novim sustavom za prihvat obveznoga primjerka digitalne građe te tako učini još jedan iskorak prema izgradnji Hrvatske digitalne knjižnice.

Projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine sufinanciran je sredstvima iz Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. –  2020. Europskoga fonda za regionalni razvoj i nastao kao odgovor na Deklaraciju o suradnji na unaprjeđivanju digitalizacije kulturne baštine koju su potpisale sve zemlje članice 2019. godine u sklopu Europske godine kulturne baštine. Ukupna je vrijednost projekta 5.573.624,51 eura, a iznos sufinanciranja iznosi 4.672.175,17 eura.