Obilježen Europski dan konzervacije-restauracije u NSK

Objavljeno 15.10.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 12. listopada 2018. godine obilježen je Europski dan konzervacije-restauracije na poticaj i u organizaciji Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U povodu obilježavanja Europskoga dana konzervacije-restauracije koji se širom Europe obilježava 14. listopada, Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorio je vrata građanima i organizirao zanimljiva predavanja o razvoju konzervatorsko-restauratorske službe u Hrvatskoj, kao i izazovima održivosti konzervatorsko-restauratorske prakse.

Predavanje pod nazivom Put do suvremenog konzerviranja i restauriranja održao je dr. sc. Denis Vokić, konzervator restaurator savjetnik sa Sveučilišta u Dubrovniku, predavanje po nazivom Izazovi održivosti u konzervatorsko-restauratorskoj praksi održala je dr. sc. Dragica Krstić, konzervatorica savjetnica iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je Krešimir Jadro iz tvrtke Crescat u svojem izlaganju govorio o zelenim, ekološki prihvatljivim materijalima u zaštiti kulturne baštine.

Okupljene konzervatore i restauratore te građane prigodno su pozdravile i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te dr. sc. Dragica Krstić, rukovoditeljica Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Europski dan konzervacije-restauracije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježen je prvi put po uzoru na druge europske zemlje radi isticanja vrijednosti konzervacije i restauracije u zaštiti i očuvanju kulturne baštine, kao i približavanja rada konzervatora i restauratora široj javnosti.