Obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2017.

Objavljeno 22.2.2017.

U povodu obilježavanja ovogodišnjega Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Knjižnici je 22. veljače upriličena svečanost kojoj su prisustvovali brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske.

Ove godine obilježava se 410 godina od osnutka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u tom vremenskom periodu prikupljeno je tri milijuna svezaka građe, koji su smješteni na 130 kilometara polica, u knjižnicu je učlanjeno 16 688 korisnika, a građa se digitalizira dvadeset i pet godina. Knjižnica se može pohvaliti Hrvatskim arhivom weba koji već dvanaest godina na poslužitelje sprema sadržaje koji se objavljuju na .hr domeni. Značajno dostignuće je postignuto u digitalizaciji građe pa tako NSK ima četrdeset i šest digitalnih zbirki i 25 691 zapisa građe u Europeani(europskoj digitalnoj knjižnici).

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu slavi se 22. veljače, u spomen na dan dovršetka hrvatskoga prvotiska, Misala po zakonu rimskog dvora, koji je tiskan 1483. godine, nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja.

Na početku svečanosti okupljenima su se pozdravnim govorima obratili dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, također u funkciji izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojemu je izlaganju opisala brojne programe u protekloj godini, kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine. Istaknula je kako je budući rad Knjižnice zacrtan Strateškim planom za razdoblje 2016. – 2020., u kojemu stoji kako su ciljevi na kojima će NSK raditi u prvom redu cjelovite, obrađene i dostupne knjižnične zbirke u svim materijalnim i digitalnim pojavnostima, zatim gradnja Knjižnice kao dijela nacionalne kulturne i znanstvene e-infrastrukture i razvijanje Hrvatskoga knjižničnog sustava.

„Od Marulićeva trga do Trnja, od pisaćeg stroja do računala i interneta, od prvotiska do e-knjige – NSK nastoji biti tamo gdje su njezini korisnici“, istaknula je dr. sc. Tatijana Petrić.

Na svečanome obilježavanju Dana NSK proglašena je i ovogodišnja dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada je dodijeljena umirovljenoj, dugogodišnjoj djelatnici Knjižnica grada Zagreba, knjižničarskoj savjetnici Tatjani Nebesny, jer je višestruko doprinijela razvoju hrvatskog knjižničarstva, najviše u dugogodišnjoj edukaciji i usavršavanju knjižničara, poglavito kod stjecanja formalnih i stručnih knjižničarskih zvanja.

Dio svečane proslave Dana Knjižnice bila je i izložba Knjige i njihovo ruho – uvezi iz naše prošlosti, na kojoj su predstavljeni odabrani primjerci knjižnih uveza 16. – 19. stoljeća iz fonda NSK.

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim je nastupom uveličao glazbeni sastav Maya and The Brassberries.