Obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji u sklopu Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“

Objavljeno 20.5.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 21. svibnja 2019. godine u 12 sati bit će prigodnim programom obilježen Međunarodni dan obitelji, koji su Ujedinjeni narodi proglasili 1989., a u svijetu je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine. Program se provodi u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“, čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan je od brojnih suradnika i Ured pravobraniteljice za djecu. Tim programom članovi Mreže mlađih savjetnika Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević svojim vršnjacima žele skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju.

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) stalno je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice koje na nacionalnoj razini okuplja djecu i mlade u dobi od 12 do 18 godina, a ukupno broji 20 članova. Rad članova Mreže usmjeren je na raznovrsna pitanja povezana s pravima i dobrobiti djece te oni svojim djelatnostima pridonose poboljšanju tih prava, zastupajući djecu u stručnim raspravama te podižući svijest o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice za djecu među svojim vršnjacima.

U programu će biti predstavljen kratak film pod nazivom Učionica, naša čitaonica! o djeci koja imaju disleksiju i o tome kako se s tom tegobom snalaze u školi te kako ih podupire obitelj. U programu sudjeluju mlađi savjetnici Pravobraniteljice, učenici prvoga i trećega razreda Osnovne škole “Dr. Ivan Merz” te Udruga Kaooosss.

Dio je programa i predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić pod nazivom Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti.

U glazbenome dijelu programa nastupit će dječji plesno-pjevački zbor Arija, Ivana Husar Mlinac, Lamija Belošević i polaznice glazbene škole Husar & Tomčić – Škole pjevanja.

Program će voditi voditeljica Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ Željka Miščin i predstavnik Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice Niko Radujković.

U programu će sudjelovati glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, savjetnica Pravobraniteljice i logopedinja Ivona Salaj, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof. Vlatka Križan te predstavnik Ureda gradonačelnika Zagreba.

Organizatori su događanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Hrvatsko knjižničarsko društvo, Ured pravobraniteljice za djecu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.