Obilježavanje Europskoga dana konzervacije-restauracije u NSK

Objavljeno 4.10.2018.

U Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u petak 12. listopada 2018. godine bit će obilježen Europski dan konzervacije-restauracije kulturne baštine.

Otvorit će vrata posjetiteljima 12. listopada 2018. godine od 9 do 13 sati, a od 13 do 14.30 organizira i zanimljiva predavanja o razvoju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj, kao i izazovima održivosti konzervatorsko-restauratorske prakse.

Obilježavanje Europskoga dana konzervacije-restauracije prigoda je upoznati se s radom Odjela Zaštita i pohrana NSK koji se približava svojoj 60. obljetnici postojanja, kao i prilika za razgovor s konzervatorima i restauratorima koji štite najvrjednija djela hrvatske pisane baštine. Posjetitelji mogu ponijeti i svoje knjige ili drugu papirnu građu i doznati kako ih pravilno zaštititi i čuvati za budućnost.

U malome predvorju Knjižnice od 13 sati bit će organizirana predavanja Put do suvremenog konzerviranja i restauriranja dr. sc. Denisa Vokića, konzervatora restauratora savjetnika sa Sveučilišta u Dubrovniku, Izazovi održivosti u konzervatorsko-restauratorskoj praksi dr. sc. Dragice Krstić, konzervatorice savjetnice iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te predavanje Zeleni, ekološki prihvatljivi materijali u zaštiti kulturne baštine Krešimira Jadra iz tvrtke Crescat.

Svaka nas knjiga nečemu uči, otvara nam vrata bogatih svjetova, otkriva tragove prošlosti i sadašnjeg trajanja. Družeći se sa starim knjigama, u stalnom smo međudjelovanju s prošlošću, one nam prenose znanje, tradiciju, sjećanja, pridonose razumijevanju povijesti i kulture određenog područja ili zajednice te sudjeluju u izgradnji kulturnog i nacionalnog identiteta, što dovoljno govori o potrebi i značaju njihova sustavnog proučavanja i zaštite, istaknula je dr. sc. Dragica Krstić, rukovoditeljica Odjela Zaštita i pohrana NSK.

Europski dan konzervacije-restauracije obilježava se kako bi se istaknula njihova vrijednost u zaštiti i očuvanju kulturne baštine te javnosti približio rad ove samozatajne profesije. Europska konfederacija konzervatorsko-restauratorskih udruga ECCO u povodu obilježavanja toga dana pokreće i kampanju na društvenim mrežama Europski tjedan konzervacije-restauracije od 8. do 14. listopada 2018. godine.