„Glazbena mjera trokuta – trianglemetre“: obilježavanje 15 godina suradnje s Antunom Tonijem Blažinovićem

Objavljeno 22.3.2019.

U Odjelu Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 4. travnja 2019. godine u 12 sati svečano će se obilježiti 15 godina suradnje sa skladateljem, izvođačem i glazbenim inovatorom Antunom Tonijem Blažinovićem.Antun Toni Blažinović godinama se bavi postupcima geometrizacije glazbe, što je rezultiralo postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre.

Prvo predstavljanje trianglemetra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je u listopadu 2004. godine, a riječ je o Blažinovićevu autorskom radu koji se temelji na glazbenoj mjeri trokuta postavljenoj na temelju dimenzija pravokutnoga trokuta. Drugi postupak Nota trajanja korijena broja publici je predstavljen 2005. godine te se bavi zvukom u trajanju korijena broja za koji je autor predložio zapis – notacijski znak koji označava notu trajanja drugoga korijena iz 2.

Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugoga korijena iz 2 to se, prema riječima glazbenika, dogodilo fizički – sudarom odsviranomu pomoću instrumenta kruga. Trajanje toga zvuka odredila je geometrija kao po zakonu prirode.

Sva autorova glazbena promišljanja pomaci su prema geometrizaciji glazbe – glazbenih mjera i notnih zapisa – suprotstavljeno trenutačnoj institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji, čije odgovore autor pokušava pronaći u promišljanjima starogrčkih filozofa i suvremenika.

Više pojedinosti o glazbenoj mjeri trokuta i noti trajanja korijena.