Obavijest o radu Knjižnice za korisnike prema ograničenome sustavu rada – 28. travnja 2020., 12.30

Objavljeno 28.4.2020.

Nakon što je od 19. ožujka 2020. godine u skladu s mjerama suzbijanja pandemije bolesti COVID-19 bila zatvorena za korisnike, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske otvorena je za korisnike 27. travnja 2020. godine prema ograničenome sustavu rada.

U skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, Knjižnica trenutačno pruža samo usluge posudbe i povrata građe te obavlja upise novih korisnika.

Rad u čitaonicama do daljnjega neće biti moguć, a plan otvaranja čitaonica odvijat će se u skladu s daljnjim uputama Zavoda. Radno je vrijeme Knjižnice od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a subotom od 9 do 14 sati. U subotu 2. svibnja 2020. godine Knjižnica će biti zatvorena.

Korisnici se trebaju pridržavati uputa nadležnih tijela povezanih s pojačanom higijenom ruku, za koju su svrhu na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Prema istim uputama, trebaju izbjegavati korištenje dizala zajedno s više od dvije osobe istodobno.

Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, upućujemo korisnike da za provjeru dostupnosti željene građe prethodno kontaktiraju naše knjižničare na e-adresu informacijski.centar@nsk.hr ili telefonski na broj 01/6164-002.

Korisnici će posuđenu građu moći vratiti i bez ulaženja u Knjižnicu, za što je uspostavljena Usluga brzoga povrata (tzv. drive-in povrat), a koja je korisnicima dostupna od ponedjeljka do petka od 8.30 do 14.30 sati pred ulazom u Digitalni laboratorij NSK, sa sjeveroistočne strane Knjižnice, u dnu stepeništa kod glavnoga korisničkog ulaza. Građa se odlaže u posebno označene košarice, a dežurnomu knjižničaru ostavit će osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenome razduživanju građe.

Za svu građu posuđenu do 19. ožujka 2020. godine rok je posudbe do 11. svibnja 2020. godine.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate daljnje obavijesti na Portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o mogućim daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice prema uputama nadležnih tijela povezanima s pandemijom bolesti COVID-19.