Obavijest o otvaranju Knjižnice za korisnike prema ograničenome sustavu rada – 24. travnja 2020., 23.10

Objavljeno 26.4.2020.

Nakon što je od 19. ožujka 2020. godine u skladu s mjerama suzbijanja pandemije bolesti COVID-19 bila zatvorena za korisnike, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske otvorit će se za korisnike 27. travnja 2020. godine prema ograničenome sustavu rada.

U skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, Knjižnica će do daljnjega pružati samo usluge posudbe i povrata građe te obavljati upise novih korisnika. Rad u čitaonicama do daljnjega neće biti moguć, a plan otvaranja čitaonica odvijat će se u skladu s daljnjim uputama Zavoda. Radno vrijeme Knjižnice od ponedjeljka do petka bit će od 8 do 15 sati, dok će subotom Knjižnica biti otvorena od 9 do 14 sati.

Korisnici će se trebati pridržavati uputa nadležnih tijela povezanih s pojačanom higijenom ruku, za koju će svrhu na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Prema istim uputama, trebat će se izbjegavati korištenje dizala zajedno s više od dvije osobe istodobno.

Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnici će posuđenu građu moći vratiti i bez ulaženja u Knjižnicu. Usluga brzoga povrata (tzv. drive-in povrat) korisnicima će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 8.30 do 14.30 pred ulazom u Digitalni laboratorij NSK, sa sjeveroistočne strane Knjižnice, u dnu stepeništa kod glavnoga korisničkog ulaza. Korisnici će građu moći odložiti u posebno označene košarice, a dežurnom knjižničaru ostavit će osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenome razduživanju građe.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate daljnje obavijesti na Portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o mogućim daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice prema uputama nadležnih tijela povezanima s pandemijom bolesti COVID-19.