Obavijest o otvaranju čitaonica Knjižnice prema ograničenom sustavu rada – 21. svibnja 2020.

Objavljeno 21.5.2020.

U sklopu postupne normalizacije rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i u skladu s daljnjim popuštanjima mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19, na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 18. svibnja 2020. godine, u Knjižnici će od 25. svibnja 2020. godine biti omogućen rad u čitaonicama, prema ograničenome sustavu rada. Usluga noćnoga rada do daljnjega neće biti dostupna, a prostor Knjižnice radi dezinfekcije prostora svakodnevno će se zatvarati u razdoblju od 13.30 do 14.30. Također, ograničenim otvaranjem čitaonica ukida se Usluga brzog povrata građe (tzv. drive-in povrat).

Moći će se koristiti čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini i polukatu do daljnjega ostati zatvoreni. Korisnicima su također dostupne sobe za studijski rad, za čije je se korištenje potrebno unaprijed prijaviti na broj telefona 01/6164-065.

Caffe bar NSK na 5. katu otvoren je za korisnike od ponedjeljka do petka od 8 do 15.30, a uskoro se očekuje i otvaranje Restorana.

Budući da u skladu s protupandemijskim mjerama ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 °C ili viša, korisnicima će prije ulaska u Knjižnicu primjenom beskontaktnoga toplomjera biti mjerena tjelesna temperatura. Radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem bliskih kontakata u slučaju pojave bolesti COVID-19 Knjižnica će voditi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica bilježenjem njihovih točnih kontaktnih podataka i vremena boravka u čitaonicama.

Kako bi se osiguralo držanje potrebnoga razmaka te izbjeglo dolaženje u rizičan kontakt, u prostoru Knjižnice istodobno će moći boraviti najviše 200 korisnika, a popunjenost mjesta u čitaonicama moći će se pratiti preko posebne aplikacije te provjeriti upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK ili telefonskoga poziva na broj 01/6164-002. U čitaonicama će se moći raditi samo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka Mjesto za rad. Korisnicima će prilikom prijave za rad u čitaonici biti dodijeljeno jedno od označenih mjesta te će za rad trebati koristiti samo mjesto koje im je dodijeljeno.

Tijekom boravka u Knjižnici korisnici će u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo trebati koristiti zaštitne maske za lice te se pridržavati uputa Zavoda povezanih s pojačanom higijenom ruku, za koju će svrhu na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora biti postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju. Prema istim uputama, dizalo će moći koristiti najviše dvije osobe istodobno.

Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnike također molimo da provjere dostupnost željene građe upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK ili telefonskoga poziva na broj 01/6164-002.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate daljnje obavijesti na portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice povezanima s epidemijom bolesti COVID-19.