Obavijest o novim uvjetima korištenja usluga Knjižnice prema ograničenome sustavu rada – 8. lipnja 2020.

Objavljeno 8.6.2020.

U sklopu postupne normalizacije rada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i u skladu s daljnjim popuštanjima mjera suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 od 9. lipnja 2020. godine usluge Knjižnice korisnicima će prema ograničenome sustavu rada biti dostupne pod novim uvjetima.

Knjižnica se od navedenoga nadnevka nadalje više neće svakodnevno zatvarati radi dezinfekcije prostora, a u Knjižnici će istodobno moći boraviti 240 korisnika. Prilikom korištenja usluga Knjižnice korisnici su obvezni koristiti košarice te pri svakome izlasku iz korisničkoga prostora u predvorje Knjižnice ponijeti sa sobom sve svoje stvari.

I dalje će se moći koristiti čitaonice na 1., 3. i 4. katu te čitaonice u zbirkama građe posebne vrste, dok će korisnički prostori na nultoj razini i polukatu do daljnjega ostati zatvoreni. Korisnici će do 15 sati moći koristiti stanku za rad u čitaonici u trajanju do sat vremena te za to vrijeme ostaviti svoje stvari na mjestu za rad koje im je dodijeljeno. Caffe bar NSK na 5. katu otvoren je za korisnike od ponedjeljka do petka od 8 do 15.30, a uskoro se očekuje i otvaranje Restorana.

Budući da u skladu s još uvijek valjanim protupandemijskim mjerama ulazak u Knjižnicu nije dopušten osobama čija je tjelesna temperatura 37,2 °C ili viša, korisnicima će prije ulaska u Knjižnicu primjenom beskontaktnoga toplomjera i nadalje biti mjerena tjelesna temperatura. Radi moguće potrebe za naknadnim utvrđivanjem bliskih kontakata u slučaju pojave bolesti COVID-19 Knjižnica će nastaviti voditi posebnu evidenciju o korisnicima čitaonica bilježenjem njihovih točnih kontaktnih podataka i vremena boravka u čitaonicama.

Popunjenost mjesta u čitaonicama i nadalje će se moći pratiti preko posebne aplikacije te provjeriti upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK ili telefonskoga poziva na broj 01/6164-002. Za korištenje soba za studijski rad potrebno je unaprijed se prijaviti na broj telefona 01/6164-065.

Rad u svim čitaonicama i dalje će biti omogućen samo za stolovima na kojima će biti istaknuta oznaka Mjesto za rad, a korisnici će i nadalje za rad moći samo koristiti mjesto koje će im biti dodijeljeno prilikom prijave za rad u čitaonici.

Tijekom boravka u Knjižnici korisnici će u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i nadalje trebati koristiti zaštitne maske za lice te se pridržavati uputa Zavoda povezanih s pojačanom higijenom ruku, za koju će svrhu na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora i nadalje biti dostupni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju. Prema istim uputama, dizalo će i dalje moći koristiti najviše dvije osobe istodobno.

Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnike također molimo da provjere dostupnost željene građe upućivanjem upita Informacijskomu centru NSK ili telefonskoga poziva na broj 01/6164-002.

Knjižnica poziva sve svoje korisnike da prate daljnje obavijesti na portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama o daljnjim izmjenama u radu i uslugama Knjižnice povezanima s epidemijom bolesti COVID-19.