NSK ugostila partnere projekta „CeOS_SE“ na prvome zajedničkom sastanku i treningu

Objavljeno 26.9.2022.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u razdoblju od 19. do 23. rujna 2022. godine ugostila je knjižničarske stručnjake na sastanku i nizu predavanja i radionica u sklopu zajedničkoga međunarodnog Erasmus + projekta Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs (CeOS_SE).  Voditelj je projekta LIBER, a u njem je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ravnopravni partner knjižnicama iz Danske (Sveučilišna knjižnica južne Danske) i Nizozemske te pet ustanova iz jugoistočne Europe – Grčke (Sveučilište u Patrasu), Italije (Sveučilište u Torinu), Srbije (Sveučilište u Beogradu, Sveučilišna knjižnica „Svetozar Marković“), Cipra (Sveučilište Cipar) i Bugarske (Sveučilište studija knjižničarstva i informacijskih tehnologija).

Projekt se provodi od siječnja ove godine, a ovim događanjem pružila se prilika da se projektni partneri prvi put sastanu uživo te razmijene iskustva i znanja na temu građanske znanosti. Građanska znanost novi je znanstveni pokret koji podrazumijeva uključivanje građana u stvaranje znanstvenih područja, a naglasak su projekta knjižnice kao posrednici u provođenju građanske znanosti s naglaskom na područje jugoistočne Europe.

Projektni partneri predstavili su vlastite knjižnice i njihovo poslovanje, s osvrtom na aktivnosti građanske znanosti koje su proveli i odnose se na dio projekta nazvan PR2A2 A report on citizen science co-created activities by university and public libraries and application to SE Europe za koji je zadužena NSK. U sklopu PR2A2 Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ostvarila je izvrsnu suradnju s Gradskom knjižnicom Ivanić-Grad u stvaranju tematske zbirke Pčele, život, ljudi objavljene na Hrvatskome arhivu weba.

Kako bi se potaknula zajednička rasprava o budućim smjerovima projekta te kako bi se knjižničarski stručnjaci usavršili u području upravljanja, osiguravanja kvalitete i održivosti projektnih aktivnosti, provedene su radionice LTTA (Learning/Teaching/Training Activity). NSK je organizirala radionicu Don´t limit your challenges – challenge your limits kojom je stavljen naglasak na izazove pri organizaciji aktivnosti građanske znanosti u suradnji s narodnim knjižnicama.

Ovaj je međunarodni projekt bitan ne samo za međunarodno umrežavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu već i za usvajanje novih znanja i iskustava koje će članovi projektnoga tima moći implementirati u rad Knjižnice.