NSK se pridružuje akciji „Pokrenimo zelene knjižnice“ prikazivanjem dokumentarnih filmova s temom ekologije i održiva razvoja

Objavljeno 9.10.2018.

U sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a ususret 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim knjižnicama u knjižničarstvu Let`s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva pridružuje se nacionalnoj akciji Pokrenimo zelene knjižnice koja se održava već četvrtu godinu zaredom.

Akcija traje čitavu godinu, a uključuje projekcije filmova s ovogodišnjega E?! – Okolišnog film festivala, čije je prikazivanje omogućila Zelena akcija.

Od 4. listopada 2018. godine na plazma ekranima u glavnome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i na ostalim katovima prikazivat će se kratki dokumentarni filmovi koji na različite načine obrađuju teme povezane sa zagađenjem, zaštitom okoliša, zelenim aktivizmom i dr.

Pojedinosti o filmovima

Čuvari rijeka

Film upozorava na probleme i štetu načinjenu prirodi pri izgradnji 300 hidroelektrana na 244 rijeke u Bosni i Hercegovini. Predstavlja dizanje svijesti i borbe protiv štetnih hidroenergetskih projekata te potrebu za obnovljivim izvorima energije.

Kapitalizam je samo priča / Capitalism is Just a Story

Kratki film koji govori o sve većem nerazmjeru i društvenome jazu između bogatih i siromašnih u sustavu modernoga kapitalizma. Prikazom istina o današnjem svijetu, film obavješćuje gledatelje o problemima kapitalističkoga sustava te kako alternativno rješenje možemo biti mi sami.

Pravedna tranzicija / Just Transition

Dokumentarni film koji donosi primjere dobre prakse gdje su obnovljivi izvori energije prioritet. Preko nadahnjujuće priče o borbi protiv ugljenokopa na Filipinima, otkrijte rješenja filipinskih sindikalista i ekologa koji su se okrenuli od uporabe fosilnih na obnovljive i održive izvore energije.

Terra (Zemlja)

Ovaj vizualno zapanjujući uradak prikazuje prirodnu povijest čovječanstva i našega postojanja na Zemlji. Osvrće se na jedinstveno putovanje naše vrste koja je, među milijunima drugih, evoluirala iz mnogih etapa razvoja našega planeta. Mijenjajući se, ona postupno odmiče od svoje prirodne povijesti i postaje svjesna svijeta oko sebe.

In-Shadow – A Modern Odyssey – Animated Short

Animirani kanadski film iz 2017. godine vodi na vizionarsko putovanje kroz fragmentiranu neosvještenu sjenu modernoga svijeta.

Living simply in a tiny off grid cabin

Tom, Sarah i njihova kći Neesa žive u 20 kvadratnih metara malome domu na Novome Zelandu. Umjesto plaćanja najma, oni skrbe nad zemljom zajedno s vlasnicima te obje obitelji dijele golemu proizvodnju.

Our Plastic Free Island

Ono što je započelo kao dokumentarac o golemoj količini otpada proizvedenoga na otoku, razvilo se u kampanju #plasticfreejersey koja je pokrenuta usred snimanja. Potrebno se pokrenuti kao zajednica i ujediniti u borbi protiv zagađenja plastikom.

 Wake up call

Animirani film koji strogo kritizira društvo zbog prekomjerne potrošnje i bezobzirnoga iskorištavanja prirodnih izvora.

 

Svrha je dokumentarnih filmova osvješćivanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te prikaz primjera njihovih rješenja.