NSK preporuka – prinove u fondu Zbirke inozemne Croatice na nizozemskome i bugarskome jeziku

Objavljeno 15.7.2013.

Zbirka inozemne Croatice bogatija je za dvije nove knjige hrvatskih autora na nizozemskome i bugarskome jeziku.

Zahvaljujući dr. Sanji Kregar, Hrvatici koja više od 30 godina živi u Nizozemskoj te koja je pokrenula i vodi projekt Biblioteka KLIN (nizozemski akronim za hrvatsku književnost u Nizozemskoj) čija je svrha zbližiti Hrvatsku i Nizozemsku preko književnosti, u toj je zemlji objavljena antologija novije hrvatske pripovjedne proze naslovljena Voetbal, engelen, oorlog (Nogomet, anđeli, rat).
Antologija obuhvaća kratke pripovijesti i fragmente romana hrvatskih književnika koji u toj zemlji uglavnom nisu poznati. Tekstove objedinjuju zajedničke teme i motivi, a zastupljeni su autori: Martina Aničić, Ludwig Bauer, Ratko Cvetnić, Zoran Ferić, Miro Gavran, Miljenko Jergović, Marinko Koščec, Matko Marušić, Julijana Matanović i Goran Tribuson, a stručni je savjetnik dr. Tomislav Brlek.
Knjiga je nabavljena kupnjom.

Književnica Ružica Cindori Zbirci je darovala svoju knjigu Stranac na Itaci objelodanjenu u Bugarskoj 2011. godine. Prijevod je djelo poznate bugarske pjesnikinje i prevoditeljice Elke Nyagolova. U knjizi su objavljene trideset i četiri pjesme ove vrsne i nagrađivane pjesnikinje koja je 2009. godine u Varni dobila nagradu Dimcho Debelynov, a 2010. nagradu Srebrno leteće pero za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo i doprinos razumijevanju među Slavenima.

Nagradu dodjeljuju Slavenska književna i umjetnička akademija, Općina Varna i Agencija Rusija danas.