NSK preporuka – prinove u fondu – Reason and Resonance: A history of modern aurality

Objavljeno 17.5.2013.

Sluh je tradicionalno bio shvaćan kao drugo čulo, manje racionalno i moderno nego vid – gospodar svih čula, prvo čulo. Reason and Resonance autora Veita Erlmanna prva je cjelovita studija koja razara taj mit, rekonstruirajući povijest slušnosti i proces kroz koji je uho poprimilo središnju ulogu u modernoj kulturi i racionalnosti.

Od početka sedamnaestoga do prvih desetljeća dvadesetoga stoljeća, znanstvenici su vjerovali da je rezonantnost operativni mehanizam ljudskoga uha. Shvatiti čin slušanja značilo je prepoznati postojanje simpatetične rezonancije između titrajućega zraka i različitih dijelova unutarnjega uha. No, rezonancija, kada se proširi, podrazumijeva okolinu, susjedstvo, simpatiju i pad granice između opažatelja i opaženoga – fenomena koji se obično smatra polarnom suprotnošću razumu. Kao što Veit Erlmann tvrdi, pojavom rezonantnosti kao središtem moderne slušnosti trijumfira novi tip epistemologije, onaj koji uključuje intiman i složen odnos između razuma i rezonantnosti. Od 1633. do 1928. filozofija i otologija borile su se kako bi shvatile skupinu upadljivo sličnih problema u pogledu temelja subjektivnosti, istine i osjetilnosti. Usmjeravajući se na materijalnost i materijalnu kulturu slušanja, Erlmann lucidno izlaže povijest čujnosti koja istodobno donosi novu povijest modernosti u kojoj moderni subjekt nije ni gluh ni ograničen, okularocentričan ili logocentričan. Subjekt modernosti oblikuje se u ovim okršajima i primirjima s cogito i audio, kao učinak isprepletene povijesti mišljenja i slušanja.

Reason and Resonance započinje interpretacijom Descartesa koja se suprotstavlja uobičajenomu prikazu njega kao utemeljitelja modernističke vizualne paradigme. Erlmann zatim prati genealogiju intimnoga animoziteta između razuma i rezonancije nizom međusobno povezanih primjera koji uključuju otologe, filozofe, psihologe, pisce pamfleta i teoretičare glazbe. Više kao slušna povijest spoznaje nego kao povijest slušne kulture, Reason and Resonance prati kretanje modernosti kroz osjetila dosad nečuvenoga i mišljenoga.

Knjiga je objavljena u izdanju neprofitnoga neovisnog nakladnika Zonebooks, čija izdanja raspačava Institut za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT).

Veit Erlmann voditelj je katedre za povijest glazbe u Butler School of Music na Sveučilištu Teksas iz Austina.

Reason and Resonance: A history of modern aurality – Veit Erlmann, Zone Books, New York 2010.

rr1