NSK predstavljena kao knjižnica mjeseca među europskim nacionalnim i znanstvenim knjižnicama

Objavljeno 7.8.2013.

U povodu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrana je kao knjižnica mjeseca u zajednici Europske knjižnice koja obuhvaća 48 nacionalnih i većinu bitnih europskih znanstvenih knjižnica. Odabirom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao knjižnice mjeseca tijekom srpnja 2013. godine, ona je na poseban način predstavljena na portalu Europske knjižnice te njezinu profilu na Facebooku i profilu na Twitteru .

Tako je Europska knjižnica svojim korisnicima predstavila reprezentativna djela hrvatske kulturne baštine Misal po zakonu rimskoga dvora, prvu hrvatsku tiskanu knjigu, Vinodolski zakonik, drugi po starosti slavenski pravni spomenik, glasovito djelo Fausta Vrančića Machinae novae, sa 56 različitih izuma i tehničkih konstrukcija uz 49 bakroreza, povijesno-romantični ep Osman Ivana Gundulića, spjev Judita jednoga od najprevođenijih hrvatskih književnika Marka Marulića, Citharu octochordu, najopsežniji i prvi tiskani glazbeni zbornik s latinskim i kajkavskim tekstovima pjesama, prvu hrvatsku geološku kartu s početka 20. stoljeća, kao i druge bisere riznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Uz najvrjedniju građu, predstavljene su i zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice dostupne preko portala Europske knjižnice – disertacije hrvatskih znanstvenika u Digitalnome akademskom repozitoriju i digitalna građa iz nacionalne internetske domene dostupna u Hrvatskome arhivu weba. Predstavljen je i videozapis Projekti uspostave Hrvatske digitalne knjižnice koji sjedinjuje projekte digitalizacije Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Europska knjižnica (The European Library – TEL) besplatna je online usluga, utemeljena 2005. godine, kada joj se među prvim knjižnicama pridružila i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu radi objedinjavanja zbirki i kataloga europskih nacionalnih, a poslije i znanstvenih knjižnica, odnosno stvaranja skupnoga kataloga europske kulturne baštine, kao i pronalaženja i dohvaćanja više od 200 milijuna izvora, te pružanja pristupa digitaliziranoj građi iz fondova knjižnica zemalja članica. Danas je u sklopu Europske knjižnice dostupno približno 24 milijuna stranica cjelovitih tekstova, uključujući 600 000 knjiga i elektroničkih znanstvenih radova, 10 milijuna digitalnih objekata i goleme količine članaka, patenata, izvješća te ostale tiskane građe, kao i slike, karte, videozapise i ostale objekte.

Članstvo u Europskoj knjižnici na jednostavan i učinkovit način omogućuje uvršćivanje sadržaja knjižnica članica u Europeanu, digitalnu knjižnicu, muzej i arhiv europske kulturne baštine, kao i sudjelovanje u različitim projektima Europske unije usmjerenim na najnovije tehničke dosege i kretanja u području digitalizacije, te povezivanje sa srodnim stručnjacima širom Europe.

Elizabeth Joss, članica uredništva Europske knjižnice, objavila je na blogu Europeane osvrt o Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao knjižnici mjeseca u srpnju 2013.

Dosad su kao knjižnice mjeseca među europskim knjižnicama bile predstavljene Nacionalna knjižnica Španjolske i Bavarska državna knjižnica.

Pojedinosti o poslanju i usluzi Europske knjižnice.

Predstavljena djela objavljena su i na profilu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Pinterestu.

U povodu odabira Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao knjižnice mjeseca u srpnju 2013., objavljena su četiri članka u stručnim časopisima Hrčak, Kemija u industriji, Novi uvez i Novosti Hrvatskog knjižničarskog društva, o čemu je izvijestila i Europska knjižnica na svojem potralu i profilu na Facebooku.