NSK osvojila četvrto mjesto u natjecanju za nagradu Zelena knjižnica IFLA-e

Objavljeno 25.7.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osvojila je četvrto mjesto u natjecanju za nagradu Zelena knjižnica Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) za 2018. godinu.

Knjižnica je priznanje IFLA-e (International Federation of Library Associations) dobila za Zeleni festival koji je 2017. godine organizirala u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, a prijavu za Nagradu izradili su Ana Rubić, Lucija Vežić, Nikola Dubović, Josip Šebalj i Sandi Antonac. Festival je održan od 6. do 8. rujna radi promidžbe i popularizacije održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija. Na Festivalu se okupilo približno 1000 posjetitelja, sudjelovalo je 40 znanstvenika te je održano 20 projekcija dokumentarnih filmova i dvije izložbe.

Zalaganje za održivi razvoj i zelene knjižnice Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja i u 2018. godini organizacijom prve međunarodne konferencije na temu zelenih knjižnica Let’s Go Green! koji će se održati od 8. do 10. studenoga 2018. godine.

Prvo mjesto u natjecanju za nagradu Zelena knjižnica osvojila je Knjižnica grada Foshana u Kini, koja je odabrana među 32 prijave pristigle iz cijeloga svijeta.

Nagradu Zelena knjižnica 2016. godine utemeljila je Skupina za okoliš, održivost i knjižnice, podskupina u sklopu IFLA-e, radi odavanja priznanja knjižnicama usmjerenima prema održavanju okoliša te širenju svijesti o odgovornosti knjižnica u izobrazbi o zaštiti okoliša.

Više pojedinosti o Nagradi i nagrađenim knjižnicama dostupno je u priopćenju za javnost IFLA-e.