NSK daruje uskrsne bojanke i slagalice

Objavljeno 8.4.2020.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu blagdana Uskrsa svim naraštajima daruje dvije bojanke Oboji naše zbirke –Uskrs 1 i Oboji naše zbirke – Uskrs 2, pamtilicu te 16 slagalica s motivima iz prekrasnih uskrsnih čestitaka s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Uskrsne čestitke dio su bogata fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najveće i najstarije zbirke ove vrste u Hrvatskoj, koja uz brojna djela velikana hrvatske likovne umjetnosti, čuva i više od 150 tisuća razglednica različitih motiva, od onih najstarijih s kraja 19. stoljeća, pa do suvremenih.

Uskrsne bojanke i interaktivne slagalice dio su kampanje #ObojiNašeZbirke s kojom je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu krenula u ožujku 2020. godine kako bi, po uzoru na međunarodne baštinske ustanove, potaknula korištenje digitalne kulturne baštine za kreativno učenje i razonodu te predstavila javnosti bogate sadržaje Digitalne zbirke NSK. U sklopu kampanje dosad je predstavljeno šest bojanki sa sadržajem iz fonda Grafičke zbrike NSK, Zbirke zemljovida i atlasa NSK i općega fonda NSK. I najveća zbirka digitalne građe Europeana poziva na korištenje svojih bogatih zbirki za učenje i razbibrigu.

Pridružite nam se u proslavi Uskrsa uz kulturu i umjetnost i obojite bojanke, prihvatite izazov slaganja slagalica te svoje radove objavite na društvenim mrežama uz korištenje oznaka #ostanidoma, #ObojiNašeZbirke, #ZašiljiBojice i #ColorOurCollections. Bojanke je potrebno otisnuti, a interaktivne slagalice možete slagati online.