NSK darovala Institutu Ruđer Bošković preslik vrijedne isprave s imenom Ruđera Boškovića

Objavljeno 28.9.2022.

U povodu sjećanja na pokojnoga znanstvenika i dugogodišnjega djelatnika Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Dušana Ražema te u znak dobre suradnje dviju ustanova, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu izradila je i Institutu Ruđer Bošković darovala preslik povijesne isprave s imenom Ruđera Boškovića.

Preslik je prilikom svečane primopredaje na Institutu Ruđer Bošković ravnatelju Instituta dr. sc. Davidu Matthewu Smithu uručila pomoćnica za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala. Svečanoj su primopredaji nazočili djelatnici Instituta, među kojima i predstojnica Zavoda za kemiju materijala dr. sc. Ana Šantić, voditeljica Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju dr. sc. Željka Knežević i voditelj Centra za znanstvene informacije IRB-a dr. sc. Bojan Macan, Ražemovi dugogodišnji suradnici i prijatelji, supruga Branka Katušin-Ražem te djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu – voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga dr. sc. Irena Galić Bešker, predstavnik Odjela zaštita i pohrana Đuro Singer, koordinatorica Procesa opremanje i uvez građe Gabriela Aleksić te Sandi Antonac i Maja Priselac iz Odjela marketing i komunikacije NSK.

Osim dr. sc. Davida Matthewa Smitha i dr. sc. Dijane Machale, okupljenima se preko mrežne platforme prigodno obratila i Lady Beresford-Peirse, dugogodišnja promicateljica hrvatske kulture u inozemstvu i upraviteljica zaklade The International Trust for Croatian Monuments koja je izvornik isprave u lipnju ove godine darovala Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Riječ je o vrijednoj ispravi koju je dao napisati španjolski velikaš de Fuentes, potvrđujući da mu je Ruđer Bošković kao kapelan bio u pratnji na putu iz Pariza u London. Dokument je datitran u Parizu 17. svibnja 1760., pisan je španjolskim jezikom i proviđen pečatom s velikaševim grbom i važno je svjedočanstvo o Boškovićevu boravku u Londonu osam mjeseci prije nego što je postao članom Kraljevskoga društva u Londonu.

Osim što je bio znameniti kemičar Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Dušan Ražem bio je i ljubitelj umjetnosti, što pokazuju i njegova nastojanja koja je poduzimao zajedno s Lady Beresford-Peirse tragajući za portretom Ruđera Boškovića. Lady Beresford-Peirse i dr. sc. Ražem godinama su pretraživali internetske izvore te arhive i knjižnice u nastojanju da pronađu Boškovićev portret koji je 1760. godine naslikao Robert Edge Pine.

Iako nikada nisu pronašli portret ni bilo kakav trag o njem, zajedničkim su nastojanjima organizirali izložbu o Ruđeru Boškoviću u Kraljevskome društvu (Royal Society) u razdoblju od 24. studenoga 2011. do 15. veljače 2012. godine. Kustos izložbe Ruđer Bošković i Kraljevsko društvo bio je prof. dr. Ivica Martinović, a otvorio ju je prof. John Barrow iz Cambridgea.

Lady Beresford-Peirse je dugogodišnja promicateljica lika i djela Ruđera Boškovića u inozemstvu, stoga ne iznenađuju napori koje je 2021. godine uložila kako bi nabavila ispravu s Boškovićevim imenom. Za nju je doznala sasvim slučajno od povjesničarke umjetnosti Flore Turner. Ubrzo ju je kupila na dražbi te darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Predajom preslika izvorne isprave, ime velikoga znanstvenika, polihistora i erudita Ruđera Boškovića nastavlja povezivati Institut i Knjižnicu, učvršćujući još više njihovu dosadašnju suradnju i otvarajući put novim budućim suradnjama radi svekolike zaštite kulturne i znanstvene baštine.