Novo ruho velike čitaonice središnje zgrade Knjižnica grada New Yorka

Objavljeno 7.12.2017.

Monumentalna čitaonica središnje zgrade Knjižnica grada New Yorka, djelo manje poznate arhitektonske tvrtke Carrere and Hastings, otvorena je 1911. godine. Nakon donacije Sandre i Fredricka Rosea 1998. godine čitaonica je preimenovana u Deborah, Jonathan F.P., Samuel Priest, and Adam Raphael Rose Main Rose Reading Room ili skraćeno, prema djeci donatora, Rose Main Reading Room.

Prostor čitaonice širok je 24, a dugačak 90 metara. Čitaonica je okružena policama knjiga, osvijetljena velikim lusterima, a njezin najljepši dio predstavljaju 16 metara visoki kasetirani stropovi ukrašeni rozetama, rezbarenim drvenim elementima i velikim freskama nebeskoga svoda.

U svibnju 2014. godine, u dva sata poslije ponoći, sa stropa čitaonice pala je sedam kilograma teška ukrasna rozeta. Predviđeni rok trajanja takvih ukrasa u Knjižnici bio je 100 godina, a ovaj je problem nastao u 103. godini. Knjižnica je najavila zatvaranje čitaonice na dva tjedna tijekom kojega se provelo ispitivanje svih sličnih ukrasa. Provjerom je utvrđeno kako je strop stabilan, međutim, Knjižnica je odlučila provesti opsežniju obnovu.

Dvotjedni prestanak rada produžio se na dvije godine, a troškovi obnove iznosili su 12 milijuna dolara. Tako je središnja čitaonica 5. listopada 2016. godine ponovno otvorena za javnost.

Tijekom restauracije središnje čitaonice, sve štukature u stropu dodatno su učvršćene kablovima od nehrđajućega čelika, a obnovljeni su i lusteri u koje su ugrađene LED lampe. Za potrebe poslovanja Knjižnice pokretna traka  zamijenjena je knjižnim vlakićem koji građu prevozi od podzemnoga spremišta do čitaonice.

U sklopu obnove Knjižnice, prošireno je i spremište koje sada može primiti 4,3 milijuna knjiga. Knjižnica procjenjuje kako sada može zadovoljiti 90 posto zahtjeva za korištenje građe iz fonda Knjižnice, bez potrebe za dostavu s nekoga udaljenog spremišta. Zanimljivo je kako je Knjižnica od otvorenja imala sustav pneumatskih cijevi koji je zahtjeve za građom prenosio u spremište. Takav sustav još uvijek postoji, iako se ne koristi već približno 30 godina.

Od 8. kolovoza 2017. godine čitaonica se smatra jednom od znamenitosti grada New Yorka.

Više slika obnovljene središnje čitaonice dostupno je na Instagramu korištenjem hash taga #NYPLreadingroom.