Noć muzeja 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 21.1.2015.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva Vas u petak, 30. siječnja 2015., od 18 do 24 sata, na tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, koja se ove godine odvija deseti put u više od stotinu hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi.

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojem sudjeluju muzeji i galerije iz svih dijelova Hrvatske.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Noć muzeja 2015. posvetila je knjizi Machinae novae Fausta Vrančića u povodu 400. obljetnice od njezina prvog izdanja. Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Posjetitelji Knjižnice u Noći muzeja imat će prigodu vidjeti izloženo izvorno izdanje knjige Machinae novae iz 1615. godine, izložbu plakata koji pokazuju dio bakroreza prikazanih u knjizi, dokumentarnu seriju Faust Vrančić: San o strojevima, te prolistati pretiske knjige.

Izložba postavljena u povodu Noći muzeja najava je manifestacije koja slijedi u Mjesecu hrvatske knjige. Knjižnica će u Mjesecu hrvatske knjige u svojem prostoru postaviti prigodnu izložbu te organizirati seriju tematskih radionica kako bi hrvatsku, ali i svjetsku javnost, podsjetila na ovo kapitalno djelo hrvatske renesanse. Partneri pri ostvarenju ovoga programa bit će joj Memorijalni centar Faust Vrančić s otoka Prvić, Tehnički muzej u Zagrebu te Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika. Za ostvarenje ovoga programa dobivena je pokroviteljska potpora UNESCO-a prilikom prijave na njihov natječaj značajnih svjetskih obljetnica 2014. – 2015.

Machinae novae jedno je od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Knjiga donosi 56 raznovrsnih izuma i tehničkih konstrukcija na 49 bakroreza velikoga formata, a opisi strojeva doneseni su na latinskome, talijanskome, španjolskome, francuskome i njemačkome jeziku.

Djelo je oblikovano kao priručnik, a dio konstrukcija i projekata djelo je Fausta Vrančića. Prikazani su i manje poznati projekti i konstrukcije drugih autora, a svi su izumi poredani kako bi pokazali razvoj od prije poznatih do novih, koje je osmislio Vrančić.

U Noći muzeja bit će organizirana i prodaja suvenira i izdanja NSK po prigodnim cijenama.