Noć knjige 2022. – četiri dana u znaku čitanja i slobode

Objavljeno 14.4.2022.

U srijedu 13. travnja u kupoli Gradske knjižnice medijima je predstavljena 11. Noć knjige, njezina tema, posebni programi i naglasci.

Ove godine manifestacija će trajati čak četiri dana, od 22. do 25. travnja, a obuhvatit će više od 1200 programa i akcija u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske. U Noći knjige sudjelovat će 150 narodnih knjižnica, više od 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola te vrtići, fakulteti, kazališta, mjesni odbori, učenički domovi, domovi za starije osobe, kulturni centri itd. U programima će sudjelovati i velik broj pisaca, umjetnika raznih profila, pripovjedača i kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva i pivovari.

Noć knjige ove godine temom propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode. Sudionici će se slobodom baviti u čitavoj lepezi mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode. Velik broj programa bit će posvećen i dvjema značajnim obljetnicama – 400. obljetnici rođenja velikog francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.

Organizatori Noći knjige su u suradnji s partnerima priredili čak dvije humjanitarne akcije. Tako će u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske biti otkupljen veći broj knjiga ukrajinskih pisaca i knjiga na ukrajinskom jeziku, koje će biti darovane hrvatskim knjižnicama za potrebe izbjeglih Ukrajinaca. Za najmlađe je objavljena i ukrajinsko-hrvatska početnica, a nakladnici su pozvani da u ovoj godini tiskaju najmanje jednu knjigu na ukrajinskom jeziku.

U suradnji s Lumer shopom iz Splita poruke Noći knjige koje promoviraju knjigu i čitanje oživjele su na majicama i vrećicama koje se mogu kupiti na stranicama Shopa, a sav iznos od prodaje bit će doniran udruzi MoSt iz Splita.

Noć knjige svečano će biti otvorena u petak 22. travnja u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će biti predstavljeni i najnoviji rezultati istraživanja o čitanosti i kupovini knjiga u Republici Hrvatskoj. Dio programa bit će i natpis zaštitnog lica Noći knjige – suvremenog lakrdijaša Perice kojeg je utjelovio glumac Igor Baksa, a na otvorenju će biti proglašeni i pobjednici literarnog natječaja za školarce pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodomkoji je organizirala i provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige jedanaestu se godinu zaredom održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Svi programi koji će se održati u ovogodišnjoj „eskimski dugoj“ Noći knjige dostupni su na mrežnoj stranici manifestacije https://nocknjige.hr/.

Plakat Noć knjige 2022.