Noć knjige 2016.

Objavljeno 18.4.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s veseljem najavljuje ovogodišnju Noć knjige, koja se petu godinu zaredom održava s ciljem poticanja kulture čitanja, razgovora o literaturi, književnosti i svem onome što knjiga predstavlja ili bi trebala predstavljati u suvremenome društvu. Noć knjige 2016. održat će se u petak, 22. travnja, uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige, uz svečano otvorenje točno u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Više od 200 gradova i mjesta širom Hrvatske sudjelovat će u ovoj manifestaciji, a najveći broj programa, njih 271, održat će se u Zagrebu. Više od 490 sudionika – knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, udruga, muzeja, galerija, udruga književnika i ljubitelja knjige – pripremilo je više od 1000 programa, prodajnih akcija i pogodnosti.

Noć knjige 2016. u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti – 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i stogodišnjice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Na svečanome će otvorenju, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj prema podatcima agencije za istraživanje tržišta GfK, biti predstavljena izložba Kadar za čitanje – retrospektiva (2013. – 2015.), u sklopu koje će posjetitelji moći vidjeti izbor iz izložaba fotografija Kadar za čitanje koje su se prethodnih godina održavale u suradnji Noći knjige i Fotokluba Zagreb.

Događanja u drugoj najduljoj kulturnoj noći u Hrvatskoj bit će posvećena sljedećim temama:

Cijeli svijet je pozornica …

… a Hrvatska je njezin dio. U Noći knjige 2016. William Shakespeare prošetat će hrvatskim knjižnicama, knjižarama, školama, muzejima i brojnim drugim mjestima, potvrđujući svoju nazočnost u našem kulturnom prostoru i vrijednost u kontekstu knjige i književnosti. Miguel de Cervantes i njegov čuveni vitez Don Quijote podsjetit će nas kako se lako opčiniti književnošću i predati se njezinoj čaroliji.

Ove dvije velike obljetnice svjetske književnosti u Noći knjige 2016. obilježit će se brojnim programima – izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, prikazivanjima filmova i drugim događanjima kojima će se domišljato pokušati pristupiti djelu ovih velikana svjetske književnosti 400 godina poslije.

Noć knjige za najmlađe

Svjesni vrijednosti poticanja rane pismenosti i čitanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, organizatori Noći knjige posebno su zadovoljni činjenicom da će se manifestacija, različitim sadržajima bogate i raznovrsne matineje, ove godine obilježiti u 28 vrtića, kao i u 121 školi. Regoč, Potjeh, Jagor i Domaći prenijet će bajkovito ozračje Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić brojnim mališanima širom zemlje.

Prodajne akcije i popusti

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijeloga dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatno učlanjenje, oprost zakasnina za nevraćene knjige, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati i humanitarnu notu. Ovoga puta zahvaljujemo hrvatskim nakladnicima koji će darovati slikovnice i knjige za djecu udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

U brojnim knjižnicama i ustanovama u Noći knjige 2016. organizirane su dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe humanitarnoj akciji Knjigom za knjige kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga i udžbenika djeci iz obitelji pogođenih teškom novčanom situacijom. Knjige i novčana sredstva prikupljaju se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Po završetku će akcije prikupljeni iznos Zaklada NSK udvostručiti.

Ostali programi uključuju program Zoološkoga vrta grada Zagreba, koji je i ove godine pripremio posebne sadržaje namijenjene najmlađima – pišući ptičjim perom, približit će se minulim vremenima kada su tako pisali naši stari, a sudjelovanjem u likovnoj radionici te aktivnostima posebnoga interaktivnog kutka, svi će zajedno stvarati jednu priču.

Vlak knjige i prijateljstva, koji će putovati na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj, povezivat će s knjigom ljude, ustanove i zemlje. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle. Putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad te Belokranjski muzej Metlika i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak u Ozalj, pripremljen je bogat program koji će trajati do 1 sat u noći.

U ovogodišnjoj Noći knjige sudjelovat će velik broj hrvatskih književnika, ali i inozemni autori. Goethe-institut ugostit će beogradskoga književnika za djecu i mlade Uroša Petrovića, dok će talijanski književnik Marco Cesati Cassin gostovati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Zagrebu.

Organizatori su Noći knjige 2016. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena. Cjelokupan program obilježavanja podupire Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a njegovo ostvarenje novčano su potpomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Potaknute hrvatskim iskustvima u održavanju Noći knjige i uz pomoć hrvatskih organizatora, Noć knjige treći put zaredom organiziraju Slovenija i Crna Gora.

Cjelovit program Noći knjige 2016.