Noć knjige 2013.

Objavljeno 18.4.2013.

Noć knjige 2013., manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju te obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će se 23. travnja 2013. godine.

Budući da se dan prije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva bitna nadnevka objedinjuju se u jedinstvenu manifestaciju, radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Na svečanome otvorenju, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavit će se rezultati najnovijega istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2013.), razgovarat će se o načinima poticanja čitanja i buđenja interesa za knjigu te će se održati otvorenje izložbe Kadar za čitanje, nastale u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb. Izložba će nakon Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu krenuti na putovanje gradovima i mjestima širom Hrvatske. Otvorenje će završiti koncertom grupe Olovni ples koja je posebno poznata i po vrhunskome uglazbljivanju hrvatske pjesničke baštine.

U programu sudjeluju:
Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
Nenad Bartolčić, Moderna vremena Info/Knjižni blok
Zoran Velagić, Filozofski fakultet u Osijeku
Tamara Kraus, GFK.

U utorak, 23. travnja 2013. godine u 11 sati, održat će se Međunarodno javno čitanje u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Članovi uglednih međunarodnih ustanova u Hrvatskoj i studenti čitat će odabrane književne tekstove na izvornim jezicima te hrvatskome jeziku. Na manifestaciji sudjeluju Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Instituto Cervantes, Goethe Institut, djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te studenti.

U Noći knjige 2013. u knjižarama te brojnim knjižnicama širom Hrvatske (narodnim, visokoškolskim, školskim, specijalnim i baštinskim) od 18 sati do 1 sat  organizirana su brojna događanja –  javna čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima, radionice i sl., radi usmjeravanja javnosti na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

U Noći knjige 2013. sudjeluje više od 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci i izvođači  Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Arsen Dedić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Enes Kišević, Edo Popović, Branko Čegec, Boris Perić, Jasen Boko, Josip Bratulić, Nadežda Čačinović, Ante Stamać, Tonko Maroević, Viktor Žmegač, Miljenko Jergović, Ivica Prtenjača, Irena Matijašević, Ivana Šojat Kuči, Hrvoje Horvat, Dorta Jagić, Maja Hrgović, Kemal Mujčić Artnam, Jasna Horvat, Rujana Jeger, Antonija Mandić, Roman Simić Bodrožić, Krešimir Mićanović, Robert Međurečan, Damir Barbarić, Maša Kolanović, Boris Veličan, Branimir Špoljarić, Darija Žilić, Dinko Telećan, Anita Peti-Stantić, Nives Tomašević, Zdravko Zima, Silvija Šesto, Sven Medvešek, Milan Sijerković, Kristijan Ugrina, Ankica Čakardić, Jasenko Houra, Zlatko Ožbolt, Irena Žilić, Pero Kvrgić i mnogi drugi.

Od stranih autora, u Noći će sudjelovati poznati litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kęstutis Kasparavicius te crnogorski pisac Milorad Popović koji će predstaviti svoj roman Karnera.

Posebnost je ovogodišnje Noći program ostvaren u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i ZET-om (Zagrebački električni tramvaj). Knjigoljupci će za vrijeme trajanja Noći knjige preko radijskih valova uživati u čitanju poezije i proze, razgovorima s književnicima i posebnim izdanjima emisija. U programu će, među ostalima, gostovati Jagna Pogačnik, Nada Gašić, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Katarina Luketić i Ivana Simić Bodrožić.

ZET je osigurao da se radijski program prenosi i putnicima u javnome prijevozu, preko razglasa, u večernjim i noćnim tramvajima te autobusima.

Organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Program obilježavanja Noći knjige podupire i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.